Přihlásit

Výstava představuje ptáky z Křižánek a okolí (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníci si mohou prohlédnout hnízda více než tří desítek ptačích druhů. K vidění jsou rovněž fotografie a kresby opeřenců

Křižánky
Unikátní výstava je nyní k vidění v Křižánkách na Novoměstsku. Slavnostně zahájena byla v neděli 12. srpna dvě hodiny po poledni.
V křižáneckém vzdělávacím centru si mohou lidé prohlédnout ptačí hnízda více než třiceti druhů ptactva. V rámci třítýdenní výstavy s názvem Jak bydlí ptáci v Křižánkách a blízkém okolí budou k vidění rovněž fotografie nebo kresby příbytků opeřenců, jejich vajec, mláďat nebo i samotných dospělců.
"Lidé nemusejí mít rozhodně obavy, že bychom hnízda, která jsou tam vystavena, ptákům sebrali v období, kdy je ještě potřebují. Shromážděna byla až po vyhnízdění, nebo v případě, že jsme věděli, že hnízdo vyplenil nějaký predátor," vysvětlil Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.

Devadesát druhů
Všechny exponáty i snímky se vztahují k ptactvu, s nímž se mohou milovníci přírody setkat v Křižánkách nebo v jejich nejbližším okolí. Dohromady se jedná o přiblížení přibližně devadesáti ptačích druhů. Ty jsou rozděleny pro lepší přehlednost do barevně odlišených skupin podle toho, kde se s opeřenci může veřejnost setkat.
Lidé se tak mohou seznámit s druhy běžnými v obci, za humny, v lese nebo v křižánecké lokalitě Rychtářky nacházející se u řeky Svratky. "Je ale jasné, že některé skupiny se mohou překrývat. Mnohé ptáky lze vidět například ve vesnici i za humny," podotkl Jaromír Čejka. Zároveň také dodal, že návštěvníci výstavy se informací o ptačích druzích budou muset částečně sami "dopídit".

Zapojení veřejnosti
Výstava je totiž pojata interaktivně - příchozí na ní sice obdrží podrobné informace, budou si je ale muset sami pomocí čísel propojit s fotografiemi, kresbami či ukázkami jednotlivých hnízd. Pro zájemce je nachystán také film o alarmujícím poklesu počtu ptáků v zemědělské krajině. Unikátní "ptačí expozice" je zájemcům v křižáneckém vzdělávacím centru k dispozici až do neděle 2. září letošního roku.
"Není to rozhodně první výstava, kterou tady letos máme. Nedávno skončila ukázka historických fotografií Křižánek a po této ornitologické expozici plánujeme ještě podzimní výstavu hub," nechal se slyšet Jan Sedláček, starosta Křižánek. Zároveň dodal, že tamní výstavy se s nízkou návštěvností rozhodně nepotýkají.
Expozici s názvem Jak bydlí ptáci v Křižánkách a blízkém okolí je možné zhlédnout denně, a to vždy od devíti hodin ráno do čtyř odpoledne. Akci pořádají Správa CHKO Žďárské vrchy a Krajské středisko Havlíčkův Brod, Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině a obec Křižánky.
Na Vysočině se vyskytuje podle informací ornitologů kolem 260 hnízdících druhů ptáků. Z toho ve Žďárských vrších jich bylo zaznamenáno zhruba 150. Křižánecká výstava představuje devět desítek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.