Přihlásit

Do kraje možná potají chodí vlci, zatím ale chybí důkazy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LIBEREC
Přibližně 60 kilometrů dělí Liberecký kraj od senzace. Tolik kilometrů by totiž stačilo vlkům, aby se dostali na českou stranu hor. Zatím si už několik měsíců hoví v blízké německé Lužici.
Jak na začátku roku informovala MF DNES, v lužických lesích se usídlilo asi deset vlčích smeček. O vlcích je známo, že jsou schopni za den ujít klidně i stovku kilometrů. Pokořit hranice regionu by pro ně tedy neměl být žádný problém.
Ještě v lednu byli správci hor přesvědčeni, že vlk už na území kraje je, jen se nepodařilo zajistit důkaz. A bohužel ani po půl roce.
"Zatím stopu nemáme, ale vlci mají opravdu velký akční rádius, takže tudy klidně prochází. Nemáme ale nic potvrzeného," říká vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiří Hušek.
Podle něj by se vlci dali nejlépe odhalit v zimě. Přes léto je to složitější. "Nejlepším důkazem by totiž byly otisky stop ve sněhu. Teď se nemůžeme ani příliš spoléhat na fotopasti, ty byly za prvé zřízeny k jiným účelům, jako je třeba pozorování tetřívků a za druhé na tento typ divokých zvířat příliš nefungují, jelikož u nich nejde moc dobře odhadnout, kde se budou pohybovat," vysvětluje Hušek.
Vystopovat přítomnost vlka se pak dá například ještě třeba z trusu. Například v Beskydech, kam občas zavítají medvědi, jejich návštěvu odhalují podle poškozených stromů.
Podle vedoucího Chráněné krajinné oblasti Lužické hory Tomáše Besty se vlkům v Lužici asi zalíbilo a žádnou invazi do Libereckého kraje nechystají. "Myslím, že se jim k nám nechce. Museli by se asi hodně rozmnožit, aby se část smečky oddělila a přesídlila k nám. Zatím tu jejich výskyt nemáme zaznamenaný," uvádí Besta.
Pokud by vlci do regionu skutečně zavítali, byla by to rozhodně velká historická chvíle. Vlci z území dnešního Libereckého kraje totiž začali mizet již na konci sedmnáctého století.
Pro zajímavost: poslední vlk v Jizerských horách byl zastřelen v červnu 1766 v blízkosti Nové louky. Pro změnu v Krkonoších bylo osm posledních vlků zabito na slezské straně ještě o pět let dříve.
Jak již dříve uvedl Hušek, vlci nutně nepotřebují k životu divočinu. Jsou velmi plaší, a tak jim stačí jen klidné opuštěné místo bez lidí. Tím je například bývalý vojenský prostor v Ralsku. Jeho část už obývá také kdysi dávno u nás vyhubené zvíře - stádo zubrů evropských. Ti sem byli dovezeni z Polska.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.