Přihlásit

Poslanci projednávají velmi sledovanou novelu, která do roku 2026 může změnit zákon o zbraních a střelivu (czdefence.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR má dnes na programu 105. schůze projednávání novely, která by měla upravit aktuální zákon č. 119/2002 Sb. o zbraních a střelivu, a to na přechodné období do 1. 1. 2026, kdy začne platit již schválený zcela nový zákon. Tuto tzv. mikronovelu zákona o zbraních schválila vláda na svém dubnovém jednání. Novela znovu rozvířila emoce panující kolem nákupu zbraní.

Na dalším nedávném jednání pak vláda schválila tzv. změnový zákon, tedy vládní návrh zákona, kterým se mění některé předpisy v souvislosti s přijetím zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici. Tento předpis zapracovává vazby, odkazy a názvosloví nového zákona do ostatních předpisů. Připomeňme, že by návrh měl do současného zákona o zbraních zavést dva body, a to povinné hlášení podezřelých transakcí ze strany obchodníků a oprávnění policie zajistit zbraně na základě informace či stanoviska orgánu veřejné moci. Zároveň připomeňme, že stále nejsou veřejnosti známy závěry vyšetřování prosincového trestného činu vraždy spáchané na FF UK a v Klánovickém lese.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.