Přihlásit

Pytláci řádí! Jdou po trofejích? (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Problémy s pytláky hlásí v současné době především Českokamenicko. Škody již přesáhly sto tisíc korun

Česká Kamenice
Škodu výrazně přesahující 100 tisíc korun mají na svědomí pytláci na Českokamenicku. Nejdou ovšem po zvěři jen kvůli maso, ale zajímají je často také trofeje. Proto jdou po jelenech. Prozatím poslední případ zaznamenali policisté v nedávné době.
"Poslední přečin pytláctví se objevil u Křížového buku na Českokamenicku. Odnesl si s sebou pouze hlavu zvířete s trofejí, tělo zanechal na místě. Revírník, jenž se vyjádřil k nálezu, vyčíslil škodu předběžně na šedesát tisíc korun," říká děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.
Na Českokamenicku to není první případ pytláctví. Jen za letošní rok přišli majitelé či správci honiteb o tři trofejní jeleny. Za celý loňský rok zaznamenali pět podobných případů.
Pytláci zřejmě nechodí do lesa náhodně, ale cíleně vyhledávají určité kusy zvěře. Tomu by mohlo nasvědčovat také to, že ani jeden z pytláků, kteří na Českokamenicku řádili loni, nepochází z Děčínska. Pro trofeje si dorazili pytláci například z Kladna nebo z Jičína.
S pytláky ovšem bojují správci lesů prakticky v celých Lužických horách a Českém Švýcarsku. Snaží se jim proto co nejvíce znepříjemnit život. Ta jsou ale tajná.
"Přijali jsme nějaká opatření, ale nemohu říct jaká. To by totiž potom byl návod pro pytláky, jak nás opět přelstít a postrádala by smysl," říká Tomáš Frynta z Lesní správy Lesů České republiky v Rumburku. Právě v jejich honitbě u České Kamenice pytláci řádí poměrně často. Že by šli pytláci výhradně po trofejích si ale nemyslí. V poslední době sice našli několik zastřelených jelenů bez hlav, ale to podle něj nemusí být kvůli trofejím.
"Momentálně sice chybí hlavy, ale je možné, že pytláci neměli jen čas uklidit celého jelena," přemítá Frynta a dodává, že se i nadále setkávají s pytláky, kteří loví zvěř kvůli masu. V takovém případě najdou na místě pouze vyvrhnuté vnitřnosti.
Přestože jde letos již o několikátý případ, policii se zatím pytláky chytit nepodařilo.
"Policie se proto rozhodla obrátit na širokou veřejnost z blízkého okolí, která by svými informacemi mohla napomoci k vypátrání osoby či osob, podílejících se na úhynu zvěře. Vpřípadě, že ve svém okolí uslyšíte střelbu ze zbraně či zahlédnete výskyt podezřelého vozidla terénního či rodinného typu v blízko stilesa a luk, zavolejte na 158," vyzývá policejní mluvčí Petra Trypesová.
Přesto policisté nenechávají vše jen na lidech pohybujících se v okolí lesů.
"Jsou zesíleny hlídky v okolí lesů. A to nejen uniformovanými policisty. Zaměřujeme se také ve větší míře na kontrolu vozidel a osob. Proto je nutné, aby i myslivci, kteří provádí legální odstřel, s takovými kontrolami počítali," řekl Děčínskému deníku kriminalista, který je s průběhem vyšetřování seznámen.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.