Přihlásit

Změny v mysliveckém zákoně (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Michal Kubal, moderátor ČT
Úpravu mysliveckého zákona chce ministr zemědělství vládě předložit do měsíce. Termín dokončení nových pravidel lovu resort několikrát odsouval. Teď návrh posuzuje legislativní rada.

osoba
Tady vlastně vytloukal, vytloukal srnec. Poškodil, byť náletovej strom a ten strom odejde.

Martin Šnajdr, redaktor ČT
Jen jeden příklad z poslední doby. Škody způsobené přemnoženou zvěří podle ministra zemědělství se každoročně počítají na miliardy. Novela má zlepšit kontrolu lovu a zároveň zavádí digitalizaci, aby se myslivci obešli bez papírování, což má podle ministra v důsledku vést ke snížení počtu zvěře. Už během připomínkového řízení se ale rezort zemědělství rozhodl, že některé části z konečného návrhu vypustí. Shoda totiž nebyla ani v koalici.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Jsem se u této věci pokusil o nalezení kompromisu mezi těmi dvěma veřejnými zájmy na straně jedné to je prostupnost lesů a volný vstup do našich lesů, včetně obor, na straně druhé samozřejmě vlastnické právo majitele obory.

Petr BENDL, místopředseda sněmovního zemědělského výboru /ODS/
Udělali byste si piknik mezi dobytkem nebo u koní někde za ohradou? Totéž se týká prostě chovu zvěře v oborách.

Martin Šnajdr, redaktor ČT
Návrh pak třeba počítá s tím, že by se měla snížit výměra honitby na polovinu tak, aby šla snáze zřídit. Opozice to kritizuje i přesto, že novelu část vidí jako potřebnou, na její projednání je ale podle jejich zástupců málo času.

Margita BALAŠTÍKOVÁ, členka sněmovního zemědělského výboru /ANO/
Stihnout se to dá, ale já se domnívám, že v té podobě, v jaké ho teď my známe, je to pro, velký problémy, tam s řadou věcí odborně jakoby nesouhlasíme.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu /SPD/
Hnutí SPD by tento zákon v žádném případě nepodpořilo a jsem přesvědčen, že podobného smýšlení jsou i někteří poslanci v pětikoalici, proto pětikoalice tento zákon nedala ještě na projednávání.

Martin Šnajdr, redaktor ČT
Ministr Výborný teď předpokládá, že v úvodním kole by normu sněmovna mohla projednat ještě před parlamentními prázdninami. Účinná má totiž být už od nového roku. Předložení zákona ale v minulosti několikrát odkládal.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Věřím, že se v průběhu podzimu dostaneme k tomu finálnímu výsledku a úspěšně se podaří novelu mysliveckého zákona schválit. Všechno cílím k tomu, abychom na začátku března byli schopni předložit i po Legislativní radě vlády celý materiál na jednání vlády.

Martin Šnajdr, redaktor ČT
Novelu chystal už jeho předchůdce Zdeněk Nekula, který sporné body chtěl nechat až na rozhodnutí sněmovny. To současný šéf rezortu odmítá, čímž vysvětluje i prodlužující se přípravu návrhu. Redakce a Martin Šnajdr, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.