Přihlásit

Dobrovolníci dnes uklízeli rezervaci Meandry Smědé, odpadky naplnili 25 pytlů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dobrovolníci z Jizersko-ještědského horského spolku 20. dubna uklízeli v Přírodní rezervaci Meandry Smědé. Navzdory chladnému deštivému počasí se do 15. ročníku úklidu zapojily tři desítky lidí. Na pětikilometrovém úseku od mostu v Předláncích po železniční most přes řeku u osady Boleslav dobrovolníci naplnili odpadky 25 pytlů, z řeky vytáhli i čtyři pneumatiky, uvedl v sobotu večer v tiskové zprávě za spolek Pavel Schneider.

Území Přírodní rezervace Meandry Smědé je několikrát za rok zaplavováno, což přináší obrovské množství odpadků, které spláchne voda z horních partií povodí řeky Smědé. „Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v meandrech a naplaveninách. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější – vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snazší odhalit,“ doplnil Schneider.

Letos to ale podle něj neplatilo. „Příroda se probudila v předstihu a proti minulým rokům byly již stromy a keře zelené a byliny narostlé,“ poznamenal Schneider. To úklid komplikovalo, dobrovolníkům nepřálo ani počasí - většinu dne pršelo, teploty nepřekročily sedm stupňů. „Přesto přibližně 30 odvážlivců dorazilo, oblékli se do holínek a pláštěnek a vyrazili hledat odpadky kolem řeky. Jsme rádi, že i ve velmi nepříznivém počasí se lidé vydají čistit přírodu od odpadků, dokazují tak, že jim na stavu naší krajiny opravdu záleží,“ dodal.

V rezervaci Meandry Smědé je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Spolek uklízel v rezervaci Meandry Smědé poprvé v roce 2005. Letos bylo ve srovnání s jinými lety odpadu méně. Třeba v roce 2007 dobrovolníci na pětikilometrovém úseku Smědé naplnili odpadem 139 pytlů a posbírali 129 pneumatik. Před dvěma lety naplnili dokonce 191 pytlů odpadky, pneumatik bylo 43, do úklidu se tehdy ale zapojilo 70 lidí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.