Přihlásit

Nutrie ve Zlíně ničí břehy, lidé nerespektují zákaz krmení (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město Zlín se potýká s přemnoženými hlodavci, zejména nutriemi, které ničí břehy. Snahu magistrátu o snížení populace především nutrií a potkanů dlouhodobě narušují lidé, kteří nerespektují zákaz krmení, sdělil včera ČTK mluvčí radnice Tomáš Melzer.

„Podle statistik Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína se populace těchto škůdců neustále zvětšuje, což má negativní dopad na životní prostředí a bezpečnost obyvatel. Situace je nestálá především ve východní části města, konkrétně v Bartošově čtvrti, kam jezdí strážníci městské policie nejčastěji,“ uvedl mluvčí.

„Odbor životního prostředí ve spolupráci s městskou policií aktivně provádí odchyt nutrií a likvidaci potkanů už od roku 2008, avšak s omezeným úspěchem. V poslední době se stal hlavním problémem pravidelný přísun potravy, který komplikuje úsilí o kontrolu populace škodlivých druhů,“ uvedl náměstek primátora Vojtěch Volf (KDU-ČSL).

V roce 2022 se podařilo odchytit 34 nutrií, loni pouze šest zvířat a letos žádné. „Důvodem je i fakt, že nutrie si hloubí úkryty přímo v březích, což strážníkům ztěžuje přístup,“ uvedl mluvčí. Řešení problému podle Volfa vyžaduje také spolupráci obyvatel. „Osvěta a informovanost veřejnosti o škodlivosti krmení invazivních druhů je klíčová pro zmírnění této situace,“ uvedl Volf. Odbor životního prostředí varuje také před nevhodným krmením vodního ptactva, což má negativní dopad na ekosystém a zdraví ptáků.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.