Přihlásit

Vlci v blízkosti obcí mohou dostat GPS obojky (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karolína Nová, moderátorka
Univerzitní zoologové sestavují zásahový tým, který bude sledovat pohyb vlků kolem obydlených oblastí. V krajním případě chtějí zvířata plašit pomocí pyrotechniky nebo gumových projektilů. Vlci se vyskytují hlavně v Krušných a Lužických horách. Usadili se ale také třeba na Broumovsku a Šumavě.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Na Šumavě se naposled smečka dostala mezi březí ovce na Volarsku. Usmrtila šest kusů včetně berana. V česko-rakouském pohraničí se dokonce jedno zvíře přiblížilo k rodině s dítětem. Nestandardní chování teď chtějí u jednotlivých kusů sledovat univerzitní zoologové.

Miroslav KUTAL, Mendelova univerzita Brno
V případě, že se to zvíře podaří označit telemetrickým obojkem a nějaké to nežádoucí, příliš smělé chování by přetrvávalo, tak plánujeme i nějak používání metod vlastně averzivního podmiňování, cílení nějakých dělobuchů nebo střílení pomocí vlastně painballových zbraní.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Práce českého týmu, který dají dohromady univerzitní odborníci a veterináři, navazuje na mezinárodní projekt Life Wild Wolf. S vlčími smečkami mají problém farmáři v celém Česku. Petr Panenka z šumavského Srní už kvůli tomu investoval do oplocení stovky tisíc korun.

Petr PANENKA, Srní
Na spodní části tý pastviny kolem plotu je chodník od vlků, jak se snaží dostat dovnitř.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Škody na hospodářských zvířatech jsou ale stále vyšší. Problém začalo řešit i ministerstvo zemědělství.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
V případě, že dojde ke konkrétnímu napadení konkrétní farmy konkrétní vlčí smečkou, tak stanovit takové kroky, které v případě, že by se toto napadení opakovalo, nebylo jinak řešitelné, tak můžeme přistoupit i k mimořádnému odstřelu.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Kromě Česka vzniknou zásahové týmy v dalších čtyřech státech. V Řecku, Itálii, Polsku a Německu. Pomocí telemetrických obojků mohou zoologové nejen sledovat vlky ve volné přírodě, ale dohledávat i zbytky kořisti. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Šumava.

Reportáž najdete zde (čas 20:48)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.