Přihlásit

V krajině na jihu Čech je nyní méně vody, než bývá zvykem ve stejném období (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V krajině na jihu Čech je nyní méně vody, než bývá zvykem ve stejném období. Platí to pro řeky i půdu. Březen byl totiž srážkově podnormální, když napršelo 26 milimetrů vody. Přesto současná bilance nemusí znamenat, že následující měsíce a léto budou suché. ČTK to řekl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

„Mezi aktuální situací a tím, jaké bude léto, nemůžeme hledat nějaké souvislosti. Nikdo neví, jaký bude zbytek dubna a května. Pokud budou srážkově příznivé, v létě může být vody dostatek,“ uvedl Vlasák.

Aktuálně je na řadě míst v řekách méně vody, než tomu bylo ve stejném období v minulých letech. Dokonce jsou místa, kdy je aktuální situace jednou z nejhorších za posledních 100 let. Vlasák však uvedl příklad z nedávné doby, kdy se zdánlivě nepříznivý vývoj změnil. „Na jaře roku 2020 bylo vody v krajině a v řekách ještě méně než nyní. Jenže v následujících měsících celkem dost pršelo a léto bylo z pohledu bilance vody příznivé,“ uvedl.

Meteorologové nyní hovoří o půdním suchu, které nejvíce způsobilo urychlení vegetace. Průměrná březnová teplota byla 6,4 stupně Celsia, což je o 3,6 stupně více, než činí normál za posledních 30 let. V minulých dnech navíc panovalo letní počasí, kdy v Českých Budějovicích teplota v neděli překonala hranici 30 stupňů Celsia. „V takových podmínkách začala vegetace růst o měsíc dříve, než bývá obvyklé. Stromy, trávníky i květiny při tom startu vegetace spotřebují velké množství vody a berou ji právě z půdy, která je následkem toho suchá,“ řekl Vlasák.

Proměnlivost bilance vody však demonstruje i na jiném příkladě. Na začátku letošního roku byly v zemi dostatečné zásoby vody. Ovlivnilo to napadnutí velkého množství sněhu na začátku prosince, který následně roztál. Obleva s mírným deštěm zavinila zvednutí hladiny řek a v Českém Krumlově platil několik dní třetí stupeň povodňové aktivity. „A nyní se najednou bavíme o nedostatku vody. Proto stejně tak může být za pár týdnů situace úplně jiná,“ uvedl Vlasák.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.