Přihlásit

Hnutí Duha chce úpravu lesnického zákona, výzvu podepsalo 85 733 lidí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ekologické Hnutí Duha předalo na dnešním happeningu před ministerstvem zemědělství v Praze výzvu na úpravu lesnického zákona, kterou podepsalo 85 733 lidí. Požaduje například zrušení povinného podílu listnáčů a jedlí nebo omezení holosečí. Připomínky převzal ředitel pro řízení Sekce lesního hospodářství ministerstva Patrik Mlynář. Řekl, že úřad má s hnutím podobné vize, ale cesty k jejich splnění jsou jiného rázu. Ministerstvo chce méně regulovat a naopak více motivovat, uvedl. Lhůta k podání připomínek končí 22. března, hnutí jich předložilo celkem 57.

Novela lesního zákona zjednoduší povinnosti vlastníků lesů a zároveň reaguje na úpravy ve vlastnictví lesů i současnou klimatickou změnu, řekl už dříve ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle Hnutí Duha ale návrh zákona nereaguje na stávající potřeby lesů a nesměřuje k modernímu lesnictví. Nesouhlasí především se zrušením povinného podílu listnáčů a jedlí v lesích při sázení, což údajně legalizuje výsadby rizikových monokultur.

Hnutí také kritizuje, že novela nestanovuje limity pro ponechání těžebních zbytků a mrtvého dřeva v lesích, které jsou podle nich nepostradatelné pro biodiverzitu, obnovu půdy a uložení uhlíku. Takové nařízení ale ministerstvo v novele nechce. „Řada odborníků řekla, že jednoznačně definovat pro vlastníka povinnost ponechat minimální podíl mrtvého dřeva v lese nelze, daleko lepší a efektivnější je motivovat cestou podpor,“ řekl ČTK Mlynář.

Zástupci hnutí naopak ocenili například prodloužení lhůty k zalesnění, shodnou se také na tom, že novela musí být schválena společně s návrhem zákona o myslivosti. „Obnova pestrých lesů stojí na tom, že přemnožená spárkatá zvěř poškodí většinu vysázených listnáčů a jedlí, naše lesy nemají šanci v obnově, když neprojde myslivecká novela,“ uvedl Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů Hnutí Duha. Myslivecký zákon ministerstvo nyní upravuje, na jednání vlády by měl být předložen v řádu týdnů. Mlynář předpokládá, že oba zákony by mohly být přijaty ještě za této vlády.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.