Přihlásit

V malochovu drůbeže v Pištíně na Českobudějovicku se prokázala ptačí chřipka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V malochovu drůbeže v Pištíně na Českobudějovicku se prokázala ptačí chřipka. Uhynulo pět slepic, kachen a hus. Jde o třetí letošní ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji a 23. ohnisko v malochovu v ČR. ČTK to včera řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy.

„Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu pěti ze 14 kusů drůbeže. Veterinární inspektoři na místě provedli šetření, během něhož odebrali vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. To následně potvrdilo v chovu vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Na místě byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy z chovu. Zbývající kusy byly utraceny,“ uvedl Majer. Ptačí chřipka H5N1 může být přenosná na člověka.

Chovatel má kromě uvedené drůbeže v oddělené části také pět párů holubů a dvě korely ve venkovní voliéře. „Tito ptáci utraceni nebudou, nicméně byla nastavena preventivní a sanitační opatření, aby nedošlo k přenosu nákazy na uvedené ptáky,“ řekl.

Letos veterináři potvrdili ptačí chřipku také v pěti komerčních velkochovech. Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.