Přihlásit

Nedej se: Lovu zdar! (ČT 2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vláda Petra Fialy v programovém prohlášení slíbila, že přijme novelu mysliveckého zákona, která posílí práva vlastníků pozemků, aby se i oni mohli podílet na regulaci přemnožené zvěře, která působí škody v lesích a na polích. O změnu zákona o myslivosti usilují soukromí majitelé lesů, zemědělci i ekologické organizace více než 10 let. Všechny dosavadní pokusy ovšem kvůli silné lobby myslivců neuspěly.

MVDr. Jaromír Bláha, expert ochrany lesů, Hnutí DUHA

Novela mysliveckého zákona je v podstatě kritickou legislativní normou, která v podstatě může pomoci našim lesům v této situaci, kdy je potřeba adaptovat lesy na klimatickou změnu, obnovit lesy v pestré druhové skladbě a v podstatě tím limitem, který to znemožňuje, jsou příliš vysoké stavy spárkaté zvěře v naší krajině je tolik jelenů, daňků, srnců, ale i nepůvodních invazivních jelenů sika, kteří poškodí naprostou většinu těch mladých stromků a bohužel si vybírají ty mladé listnáče a jedle, které spásají přednostně, takže jestli v lesích něco zůstává, tak je to zase jenom ten smrk, který zvěře tolik nechutná.

Ing. Daniel Pitek, soukromý sedlák, lesník a myslivec, Asociace soukromého zemědělství

Tady v tomhle místě, kde jsme, tak vlastně jsme asi v ideálním porostu lesním pro dnešní dobu, je tady dub, buk, to jsou ty základní dřeviny, ale je v tom habr, jsou tady javory, je tady lípa třeba a ten les zároveň se sám zmlazuje, obnovuje se přirozenou cestou a ty lesnický zásahy tady probíhají rozumně, takže provádí se tady tzv. výběrný nebo podrostní způsob hospodaření, kdy my vybíráme jednotlivé stromy z porostu a necháváme prostor pro tu přirozenou obnovu, a tudíž tím šetříme ohromně peníze, co se týče ekonomické části toho lesního hospodaření a to samozřejmě i výborné dopady na ekologické funkce, protože nám tady nikde nevznikají holiny, ty lesy jsou velice odolný na veškerý škodlivý vlivy a nepodléhají těm kalamitním stavům, takže to hospodaření tady je vyrovnaný. Tady vidíme, jak zvěř působí na ty mladé semenáčky v tom porostu ta zvěř, když se v tom porostu pohybuje, tak ukusuje ty vrcholové přírůsty, které vlastně vyrostou v tom roce a jsou pro tu zvěř velice chutné, zajímavé a ta zvěř ukousne vlastně ten vršek toho stromku pořád ho takhle ukusuje, ukusuje, ukusuje, a když se to děje každý rok, tak vlastně ten stromek je křivolakej, nemá přírůstky, dlouho stojí a my tím výrazně zpomalujeme vlastně obnovu toho porostu.Tady to je umělá výsadba, musí se dávat do oplocenek, jinak vlastně ta zvěř ty jedle okamžitě zlikviduje, dneska ty oplocenky běžně vycházejí kolem 120 000 na kilometr a stejně se stává, že se prostě do těch oplocenek nějaká zvěř dostane a během krátkých chvilky dokáže udělat škody. Vlastně všechny ty jedličky, který tady jsou z toho začátku, tak ty jsou vlastně okousaný, takže ten vlak zvěře je vidět prostě v tom lese, že ohromný.

Celý pořad najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.