Přihlásit

Vlčí problematika z pohledu náhrad (naschov.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

To, že se Česká republika jednou přidá k evropským státům, které řeší nekontrolovatelné šíření vlka obecného, nepředpokládal asi nikdo. A proč taky? Ve škole jsme se učili, že u nás byl poslední vlk zastřelený v roce 1914 v polesí v Českém Těšíně, a informace o občas zatoulaných jedincích v příhraničních oblastech nedávaly důvod k obavám. Díky přísné legislativní ochraně (vyplývající jak ze směrnice Rady č. 92/43/EHS, tak i z Bernské úmluvy) se však situace ohledně výskytu vlka obecného (Canis lupus) začala dramaticky měnit.

Na semináři pro chovatele koz v Libranticích, které uspořádalo krajské sdružení Královéhradeckého kraje Svazu chovatelů ovcí a koz, z. s., se hovořilo také o náhradách za škodu způsobenou vlkem, ale i za ztížení pastvy hospodářských zvířat v oblastech, kde se uvedená psovitá šelma opakovaně vyskytuje. Konkrétní doporučení pro chovatele, jejichž činnost související s pastvou zvířat je ovlivněna výskytem vlků, poskytl předseda revizní komise SCHOK, z. s., Mgr. Jan Kováč.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.