Přihlásit

Počet kriticky ohrožených druhů v Kolumbii se za sedm let zdvojnásobil (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počet kriticky ohrožených živočišných a rostlinných druhů v Kolumbii se od roku 2017 více než zdvojnásobil a celkový seznam ohrožených druhů v této andské zemi čítá 2103. Informovalo o tom ve středu ministerstvo životního prostředí, které citovala agentura Reuters.

Seznam ohrožených druhů zahrnuje i dva druhy kapustňáků - kapustňáka jihoamerického a kapustňáka širokonosého - a celou řadu druhů rostlin rodu klejovka, které jsou pokládány za zranitelné nebo ohrožené.

Kolumbie se svými vysokými svahy And, bujnými deštnými pralesy a pobřežím Tichého oceánu a Karibiku patří mezi země s největší biologickou rozmanitostí na světě. Letos v říjnu bude tato země hostit konferenci OSN o biodiverzitě COP16. Může se pochlubit víc než 75 000 druhy, uvedlo ministerstvo životního prostředí. Ve svém prohlášení zároveň oznámilo, že zevrubným způsobem aktualizovalo seznam ohrožených druhů, který se naposledy upravoval před sedmi lety.

Počet kriticky ohrožených druhů stoupl na 465, zatímco v roce 2017 to bylo 182 druhů. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody je druh považován za kriticky ohrožený, pokud vykazuje výrazný pokles populace a hrozí mu extrémně vysoké riziko vyhynutí ve volné přírodě.

Počet ohrožených druhů se za posledních sedm let zvýšil o 87 procent na 801, uvedlo ministerstvo, zatímco počet druhů považovaných za zranitelné vzrostl o téměř 22 procent na 837.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.