Přihlásit

Bobr na Svrčově poškozuje stromy, Přerovu způsobil škody za desítky tisíc korun (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Desítky poškozených stromů má na svědomí bobr evropský, který pobývá v blízkosti rybníků v lokalitě přírodní památky Dolní a Prostřední Svrčov v majetku Přerova. Jejich vykácení a ochrana zbývajících dřevin již město stály desítky tisíc korun. Radnice se navíc obává hrozícího protržení hráze, informovali včera zástupci města na svých stránkách. Problémy s bobrem chráněným zákonem mělo město v minulosti také v rekreační oblasti na Laguně.

„Bobři na Svrčově pobývají už delší dobu, ale na podzim loňského roku se jejich aktivita vystupňovala natolik, že poškodili desítky stromů. Některé bylo nutné ve spolupráci s lesním hospodářem pokácet - hrozila nejen další škoda na majetku, ale i zranění lidí, kteří se zde pohybují,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS). Město podle něj muselo současně provést i zásahy u ostatních stromů, které byly oploceny a natřeny proti okusu.

Radnice bude škodu v řádu několika desítek tisíc korun požadovat jako náhradu od ministerstva financí. Ve spolupráci s lesním hospodářem a rybářským svazem navíc radnice zahájila legislativní kroky k povolení odlovu bobrů. Vede ji k tomu hrozící nebezpečí v podobě poškození hrází rybníků. „Tento zvířecí stavební inženýr je sice zatím používá jako skluzavku do vody, ale je schopen si v hrázi vyhloubit svou noru v řádu několika málo dní. Kdyby došlo k jejímu protržení, byly by škody nedozírné,“ upozornil vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb Petr Školoud.

Problémy se zákonem chráněným bobrem řešila přerovská radnice již v roce 2016 v rekreační oblasti Laguna, kdy se chránění hlodavci zaměřili především na dřeviny rostoucí podél vodní plochy. Některé ze stromů muselo město tehdy dát pokácet, protože ohrožovaly okolí. O rok dříve podobné problémy řešili v nedalekém Lipníku nad Bečvou, kde bobři poničili část nově postavené cyklostezky. V roce 2018 zase bobři ohrožovali jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem, když se nastěhovali k tamnímu velkému rybníku.

Bobr evropský je na seznamu zvlášť chráněných živočichů. V povodí Moravy se objevuje již od pramenných oblastí toků v Jeseníkách. Ve větší míře se vyskytuje v Litovelském Pomoraví. Jako druhý největší hlodavec na světě je dokonale přizpůsoben životu ve vodě. Hráze buduje, aby zvýšil hladinu nad vchodem do své nory, což mu umožňuje snadnější transport potravy a také to brání promrznutí vody až na dno. Bobr je chráněný nejen v Česku, ale i ve světě.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.