Přihlásit

Počet ptáků chaluh velkých kvůli ptačí chřipce dramaticky klesá, ukázal průzkum (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počet přímořského druhu ptáků chaluh velkých výrazně klesá, napsal server BBC News s odkazem na průzkum britské ornitologické společnosti RSPB. Jejich populace kvůli ptačí chřipce v roce 2023 klesla o 76 procent. Nyní ve Spojeném království z původních 9088 jedinců zbývá pouze 2160.

Se stejným onemocněním se potýkají také další druhy. Mezi ně patří rybák rajský či terejové, které mezi lety 2021 až 2022 ovlivnil kmen ptačí chřipky H5N1. Ta zabila tisíce divokých ptáků. Počty zmíněných druhů před propuknutím epidemie rostly.

Podle tohoto zjištění je ptačí chřipka „jednou z největších bezprostředních hrozeb pro ochranu několika druhů mořských ptáků“, uvádí RSPB. V porovnání se sčítáním ptačí populace v letech 2015 až 2021 kleslo množství terejů o 25 procent, rybáka rajského o 21 procent a rybáka severního o 35 procent.

V posledních měsících nebyla ptačí chřipka ve Spojeném království tak intenzivní, ale v jiných částech světa způsobila hromadný úhyn ptactva. „Virus je stále celosvětově přítomný. Ptáci ve Spojeném království jsou stále ohroženi a virus bude i nadále mutovat. Musíme jej považovat za dlouhodobou hrozbu,“ uvedla Jean Dugganová, poradkyně RSPB pro opatření týkající se ptačí chřipky.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.