Přihlásit

Falešná videa s vlky mají děsit obyvatele Šumavy (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Edita KADLECOVÁ, moderátorka
Internetem se stále častěji šíří podvodná videa s údajným výskytem vlků, upozornila na to organizace Hnutí Duha Šelmy. Desítky tisíc lidí nedávno reagovaly třeba na záznam s vlčím vytím, které má pocházet z Prachaticka, zároveň ale chovatelé stále upozorňují na škody, které jim smečky způsobují na hospodářských zvířatech, naposledy vlci napadli stádo ovcí na Šumavě.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Vytí vlků asi 20 km od Svojnice na Prachaticku, podle organizace Hnutí Duha šelmy jde o podvod. Původní zvuk totiž našli na sociální síti TikTok.

Martina LABUDOVÁ, Hnutí Duha Šelmy
Na šíření hoaxu, co se týká velkých šelem, narážíme poměrně často, kde právě třeba lidé chtějí vzbudit zbytečný strach, právě třeba dodáním audia teďko v tomto videu.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Přesto mají chovatelé s vlky stále problémy. Naposled smečka u Volar roztrhala březí ovce.

Jan DVOŘÁK, NP Šumava
Jednoznačně tam byli minimálně dva vlci, jestli jich bylo více, nedokážeme už určit z těch pobytových známek.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Podle správy parku je jedinou obranou dostatečné zabezpečení stád.

Petr PANENKA, Srní
Holky, pojďte.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Petr Panenka ze Srní koupil před čtyřmi roky speciální pletivo, je zakopané pod zem a vlci se do ohrady nepodhrabou. Sám dříve přišel o několik ovcí.

Petr PANENKA, Srní
Skutečně se to osvědčilo, protože tady vlčice měla mladý, přeskakovala přes vrata a brala jenom to, co unesla, to znamená, tak do těch pěti kilo jehňata.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Problémy mají chovatele napříč celým Českem. Na případný odlov upozornil ministr zemědělství Marek Výborný při návštěvě Karlovarského kraje.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
V případě, že by se toto napadení opakovalo, nebylo jinak řešitelné, tak můžeme přistoupit i k mimořádnému odstřelu takového kusu, takového jedince. Tu vyhlášku už mají v Královéhradeckém kraji.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Populace vlků narůstá v celém Česku, jen tady na Šumavě odhaduje Správa Národního parku jejich počet na 36 jedinců v 5 smečkách. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Šumava.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.