Přihlásit

Peter Wohlleben: „Pokud se budete v lese jen dívat, dostanete pouze malé procento informací“ (Koktejl)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Život stromů nebo Tajemné pouto, tak se jmenují jen některé ze světových bestsellerů, jejichž autorem je Peter Wohlleben, který uchvátil čtenáře svými znalostmi o fungování lesní říše, kde se odehrávají až magické procesy, nad nimiž lidský rozum žasne. Vystudoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede lesní akademii v regionu Eifel a soustavně se zabývá životním prostředím, vztahem člověka a přírody a usiluje o návrat lesů a pralesů do různých koutů světa.

* Když jsem si přečetl vaši knihu o tom, že stromy dokážou komunikovat, jsem jen vykřikl: „Páni, takže ono je to opravdu možné!“

Ano, stromy komunikují, to je známé už od 70. let. Zjistilo se to třeba u akácií v Africe, na kterých se pasou žirafy. Stromy začaly vysílat reakci – uvolňovaly chemické látky, plyny, a tím varovaly sousední stromy. Komunikace stromů ale probíhá i se zvířaty. Například nejnovější výzkum z Německa ukázal, že duby volají o pomoc, když mají na listech housenky, které jim je ničí. Dokážou přilákat ptáky, kteří se housenkami živí. V lese probíhá spousta komunikace.

Celý rozhovor najdete ve čtrnáctideníku KOKTEJL

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.