Přihlásit

V zoo Plzeň jsou opět tři gepardi, chovatelé přivezli z Francie dvě samice (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvě jedenáctileté samice geparda štíhlého súdánského přivezli chovatelé plzeňské zoologické zahrady z francouzské zoo La Palmyre. O africký výběh s pahorkem se budou dělit s šestnáctiletým samcem Khalidem, jenž zde žije od roku 2010. Výběh původně obýval se svými dvěma bratry, kteří ale již uhynuli. Chov gepardů je zamýšlený jako expoziční, zoo neplánuje jejich množení, řekl včera ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.

Protože se většinou nechovají společně obě pohlaví, nejsou samice a Khalid v expozici společně. Gepard se dožívá až 20 let. Samice, kterým chovatelé říkají podle zbarvení srsti pracovně „Světlá“ a „Tmavá“, přijely strávit v Plzni druhou polovinu svého života. Zoo tak pomáhá francouzské zahradě s umístěním zvířat. „Expozice v Plzni je tvořena jednak venkovním výběhem, odkud gepardi mohou zahlédnout i antilopy, zebry či prasata savanová, jednak vnitřní expozicí ve společném pavilonu s hrošíky liberijskými a pelikány. Expozice vznikly díky finanční podpoře z EU v roce 2010,“ uvedl Vobruba.

Gepardi patří v zoo k nejoblíbenějším zvířatům návštěvníků. „Gepard štíhlý je nejrychlejší šelmou a vůbec čtyřnohým suchozemským savcem. Od počátku má proto velký ohlas radar, na nemž se s ním mohou hlavně mladší návštěvníci poměřit v rychlosti. Zatímco gepard na malou chvíli dosáhne rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, děti, jež si rychlost většinou zkoušejí, dosáhnout tak 20 kilometrů za hodinu,“ řekl Vobruba.

Plzeňská zoo poprvé chovala gepardy až v nových afrických výbězích od roku 2010, kdy rovněž ze zoo La Palmyre přijeli tři dvouletí bratři. Jeden brzy uhynul, další dva dostali později symbolická jména Khalid a Rayan. Khalid znamená nesmrtelný muž a Rayan dveře do ráje. Rayana museli chovatelé v roce 2022 kvůli nádorovému onemocnění utratit.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.