Přihlásit

Ze Zoo Ostrava odcestovali do Belgie dva mladí samci jeřábů bělošíjích (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ze Zoologické zahrady Ostrava odcestovali do Belgie dva mladí samci jeřábů bělošíjích. Byla to první mláďata těchto ptáků, která se v Ostravě narodila. Na doporučení koordinátora evropského chovu byli oba samci převezeni do zoo Parc animalier de Bouillon. ČTK to včera sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Inspektorka chovu Yveta Svobodová uvedla, že transport se uskutečnil v tomto období, aby měl chovný pár podmínky k dalšímu rozmnožování. „Je důležité, aby měl pár dostatek času a klid připravit se na další hnízdní sezonu bez mláďat. Tok u těchto jeřábů začíná již v polovině února a páření probíhá až do začátku března, v závislosti na počasí. Stavba hnízda a první snůška je u tohoto páru zaznamenávána již v první polovině března,“ uvedla Svobodová.

Ostravská zoo se prvních mláďat jeřábů bělošíjích dočkala po 16 letech chovu, který začal v roce 2007 dovozem dvou samců. „V roce 2017 byl jeden ze samců vyměněn za samici. Oba ptáci spolu od začátku harmonizovali a o dva roky později proběhlo první hnízdění. Vejce ale nebyla oplozená, a to ani v několika následujících letech. Až loňská snůška byla konečně oplozená - celkem dvě vejce. Z nich se vylíhla 28. a 30. června mláďata,“ uvedla Nováková.

Jeřáb bělošíjí patří v přírodě k ohroženým druhům. „Přestože je v rámci Evropy chován asi v 60 institucích, v loňském roce se podařilo mláďata odchovat pouze ve čtyřech zoologických zahradách (včetně ostravské). Chovatelé si odchovu velmi cení a doufají, že i v dalším období se budou ostravští jeřábi úspěšně rozmnožovat,“ uvedla mluvčí.

Jeřáb bělošíjí dorůstá do výšky 125 centimetrů s rozpětím křídel okolo dvou metrů a může vážit až 6,5 kilogramu. Žije na travnatých územích, podmáčených loukách a bažinách v okolí sladkých vod v severovýchodním Mongolsku, severovýchodní Číně a na jihovýchodě Ruska. Je tažný, zimuje v Japonsku, Číně a Koreji. V lidské péči se mohou ptáci dožít až 45 let.

Jeřáb bělošíjí je zařazen v Červeném seznamu ohrožených druhů v kategorii zranitelný. Početnost populace ve volné přírodě se odhaduje na 3700 až 4500 dospělých jedinců. Ohrožuje je hlavně vysušování mokřadů, kvůli kterému ptáci přicházejí o vhodná hnízdiště.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.