Přihlásit

Lední medvěd Tom opustí na jaře pražskou zoo, zamíří do Kazachstánu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lední medvěd Tom na jaře na doporučení koordinátora evropského chovného programu opustí pražskou zoologickou zahradu. Zamíří do zoo v Almaty v Kazachstánu. Po jeho odchodu by měli do Prahy přijít dva samci, dvojčata Gregor a Aleut, kteří se narodili v prosinci 2010 v Norimberku a nyní žijí ve Varšavě, informoval dnes na webu zahrady její ředitel Miroslav Bobek.

Poté, co loni v září museli veterináři kvůli nevyléčitelnému onkologickému onemocnění utratit samici Bertu, zůstal Tom jediným ledním medvědem v pražské zoo. Narodil se v listopadu 2007 v brněnské zoo a do Prahy dorazil před téměř 15 lety. Ve výběhu žil se samicí Borou a její dcerou Bertou, kterou pravidelně pářil. „Bohužel žádné z mláďat se nepodařilo odchovat, což souvisí i s nevhodností současného prostoru pro lední medvědy,“ uvedl Bobek.

Stávající pavilon ledních medvědů, fungující od roku 1933, je podle zahrady i magistrátu v havarijním stavu s nedostačujícími podmínkami pro chov šelem. Chystá se proto stavba nové expozice Arktida za 1,2 miliardy korun.

„Na doporučení koordinátora evropského chovného programu odejde Tom letos na jaře do zoo v Almaty v Kazachstánu,“ oznámil Bobek. V tamní zoo ho čekají tři výběhy a klimatizovaný vnitřní prostor. Tom by měl v Kazachstánu dostat šanci zanechat po sobě potomka či potomky. "Jeho otec Umca se narodil právě v Almaty, takže pro tamní zoo bude Tomův příchod podobně významný, jako byl pro nás příchod Mojiny dcery Duni," připomněl ředitel příběh slavné gorily Moji.

Na doporučení koordinátora by po Tomově odchodu měla pražská zoo získat z Varšavy dva samce, dvojčata Gregora a Aleuta.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a od té doby zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Chov medvědů ledních v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.

Nynější pavilon ledních medvědů je nejen zastaralý, ale navíc stojí na nejteplejším místě zoologické zahrady. Plánovaná expozice s rozlohou víc než 8000 metrů čtverečních má vyrůst na severozápadní straně zoo nedaleko Gočárových domů. Vzniknout by měly dva výběhy a čtyři bazény pro lední medvědy i návštěvnické prostory zahrnující restauraci a zázemí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.