Přihlásit

Veterinární hrozby: ptačí chřipka a africký mor prasat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři mají velké obavy z možného přenosu ptačí chřipky na člověka. O možnosti očkování před typem H5N1, který je v české populaci ptáků nejvíce rozšířený, ale zatím nejednají, i když například ve Francii se takto očkují kachny, vysvětluje v rozhovoru s MF DNES ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. V letošním roce se kromě dalšího šíření afrického moru prasat či hniloby a moru včelího plodu obává hlavně krvácivého onemocnění skotu, které se blíží k ČR z jihu. Pokud by se v ČR objevilo, prakticky by se zastavil obchod se skotem.

Od Nového roku se objevilo v ČR kolem deseti nových ohnisek ptačí chřipky, prakticky po celé republice. Jsou nějaké možnosti, jak chovy více chránit, ať už z hlediska biologické bezpečnosti vakcinací, nebo snad genetických modifikací, jak se nyní na výzkumné úrovni zkoumá?

Co se týče aviární influenzy (ptačí chřipky), tak už je možné asi úplně všechno. Konstatuje se, že skončila sezonnost, která byla dříve zejména v zimě. Nyní výskyt začíná podzimem a končí zhruba v květnu.

Celý článek najdete v deníku Mladá fronta DNES

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.