Přihlásit

Šéf nejstaršího slovenského národního parku po informacích o odsouzení odstoupil (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový šéf správy nejstaršího národního parku na Slovensku Peter Olexa rezignoval na svou funkci. ČTK o tom 11. ledna informovalo ministerstvo životního prostředí. Olexa tak učinil po informacích tisku, že byl před deseti lety odsouzen k peněžitému trestu za pytláctví. Jeho odchod z řídící funkce požadovala opozice.

Soud podle listu Korzár uznal Olexu vinným z toho, že v roce 2012 usmrtil vlka mimo loveckou sezonu. Za to mu uložil pokutu 300 eur (7360 korun). Soud podle médií také rozhodl o propadnutí lebky vlka, kterou si Olexa ponechal, i použité zbraně ve prospěch státu.

Olexa se stal šéfem správy Tatranského národního parku (TANAP) po nástupu nové vlády premiéra Roberta Fica, která už vyměnila vedení různých institucí a úřadů. Loni v listopadu byl Olexa nejprve pověřen řízením správy TANAP a následně uspěl ve výběrovém řízení na post ředitele této instituce. TANAP zahrnuje mimo jiné území Vysokých Tater, což je nejvyšší pohoří na Slovensku.

Rezignaci Olexy požadovaly opoziční strany. Jeho jmenování do čela správy TANAP označily za politické rozhodnutí a uvedly, že Olexa v minulosti kandidoval za stranu nynějšího slovenského ministra životního prostředí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.