Přihlásit

V přírodní rezervaci v Kazachstánu našli skoro 700 mrtvých labutí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Téměř 700 mrtvých labutí našli strážci přírodní rezervace na západě Kazachstánu, která má chránit vzácné a ohrožené druhy. Oznámily to 9. ledna podle agentury AFP úřady této obrovské středoasijské země.

„Celkem od 21. prosince do 8. ledna jsme na jezeře Karakol našli 675 mrtvých labutí,“ citovala agentura vyjádření kazachstánského ministerstva ochrany přírody. Zmíněné jezero se nachází v přírodní rezervaci poblíž Kaspického moře. Labutě podle ministerstva podlehly ptačí chřipce. Na místo byli vysláni odborníci, zatímco denně přibývají nálezy desítek mrtvých labutí.

Kazachstánský server Liter.kz píše o „jezeře mrtvých labutí“ a s odvoláním na místního blogera tvrdí, že v rezervaci neuhynuly stovky, ale tisíce ptáků, podle blogerova odhadu 5000 až 6000.

Testy podle portálu sice potvrdily virus ptačí chřipky v uhynulých kusech, nicméně náčelník veterinární služby v oblasti Berdibek Markebajev uvedl, že labutě hynou kvůli nedostatku potravy. Ptačí chřipka je podle něj až druhotnou příčinou, protože labutě jsou přenašeči viru, který se najde i u zdravého kusu, ale projeví se, pokud má labuť imunutu oslabenou hladověním.

„Abychom odvrátili tragédii, musíme ptákům zajistit krmení,“ zdůraznil a vybídl potenciální sponzory a dobrovolníky, aby pomohli. Aktivisté zase přičítají úhyn labutí splaškům, které do jezera vypouští místní hotel.

V minulosti ochránci přírody opakovaně vyjadřovali obavy kvůli ekologickým problémům regionu, zejména znečištění ovzduší a vod a rovněž kvůli rozšiřování pouští v této oblasti na západě Kazachstánu, připomněla AFP.

Na konci předloňského roku prezident Kasym-Žomart Tokajev vyzval k zachování umělého jezera Karakol, které vzniklo za sovětského režimu z odpadních vod někdejší jaderné elektrárny a následně se přeměnilo v rezervaci obývanou mnoha chráněnými druhy. „Je důležité zachovat tuto jedinečnou rezervaci. Jedním z mimořádně naléhavých problémů regionu je dezertifikace,“ prohlásil.

Hladina Kaspického moře, největšího vnitrozemského moře na světě, každoročně klesá, dodala AFP.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.