Přihlásit

Nova: Balák stáhl žalobu proti výpovědi z lánské vily, vystěhoval se z ní (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák stáhl žalobu proti výpovědi z pronájmu v lánské vile. Soudu oznámil, že jeho nájem v objektu skončil. Uvedla to 5. ledna televize Nova, které to řekl soudce Pavel Mydla z rakovnického okresního soudu. Podle Novy se Balák z vily vystěhoval zhruba před dvěma týdny, televizi to potvrdili bývalí Balákovi sousedé. Soudy Baláka v minulosti pravomocně odsoudily v kauze prodeje kamene z Lánské obory a v případu ovlivňování jiné zakázky v oboře, v němž mu ale tehdejší prezident Miloš Zeman udělil milost.

„Tuto žalobu vzal (Balák) dnes v plném rozsahu zcela zpět. S ohledem na tuto skutečnost bude nařízené ústní jednání odvoláno,“ řekl Mydla televizi Nova. „Ve svém podání označil jako důvod ukončení nájmu předmětné nemovitosti,“ dodal soudce. Rakovnický soud loni v říjnu projednávání Balákovy žaloby odročil na neurčito. Důvodem byl Balákův zdravotní stav, podle lékařské zprávy Balák nebyl schopný osobní účasti na soudním jednání.

Balák dostal výpověď z pronajaté vily loni v květnu po nástupu prezidenta Petra Pavla. Web Seznam Zprávy v dubnu uvedl, že Balák platí za vilu s 21 místnostmi 6300 korun měsíčně. Prodloužení nájmu až do roku 2025 Balákovi podle serveru podepsala jeho podřízená týden před jeho odchodem z funkce. Z čela Lesní správy Lány odešel Balák ke konci roku 2022.

Lesní správa Lány mezi důvody výpovědi z pronájmu uvedla také Balákovy kauzy, řekl Deníku N už dřív Balákův nástupce v čele lánské lesní správy Pavel Rus. Balák uvedl, že díky milosti od Zemana je jeho tříletý trest vězení za ovlivnění zakázky v Lánské oboře zahlazený a je na něj třeba pohlížet jako na nevinného. V kauze nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře loni soud Balákovi pravomocně potvrdil peněžitý trest 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti. Balákovo dovolání odmítl Nejvyšší soud, Balák ve věci podal ústavní stížnost.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.