Přihlásit

V zoo Plzeň se na konci roku narodil sameček vzácného poddruhu šimpanze čego (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V plzeňské zoologické a botanické zahradě se 28. prosince narodil geneticky a chovatelsky cenný sameček vzácného poddruhu šimpanze čego. Zoo se tak šimpanzího mláděte dočkala po čtyřech letech, posledním narozeným šimpanzem byla samice Caila, která přišla na svět 1. ledna 2020, řekl dnes ČTK mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Pro šestatřicetiletou Máriu, kterou zoo přivezla v roce 2016 z Tenerife, je mládě prvním potomkem. Otcem je stejně starý Siri, narozený v královédvorské zahradě, který v Plzni zatím žádné potomky neměl. V plzeňské tlupě tak nyní žije dospělý samec, čtyři samice, malá Caila a nejnovější mládě, které je Cailiným bratrancem. Samec Siri a samice Maria a starší Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na celém světě žije v chovech pouze na čtyři desítky čegů. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

„Pro mládě je kritický první rok života, vnitřní expozice bude dočasně po dobu nezbytně nutnou nepřístupná pro návštěvníky,“ řekl Vobruba.

Zoo loni v září modernizovala za 6,7 milionu korun venkovní výběh šimpanzů. Má širší a hlubší vodní příkop, elektrický ohradník v podobě pralesní liány i záchytnou síť do vody, zabraňující utonutí. Jsou v něm také nové kmeny, prolézačky a lana nebo velká nástěnná malba znázorňující africký prales. Zoo v roce 2000 zcela opustila klecový chov šimpanzů a otevřela pro ně venkovní přírodní výběh.

Začátek chovu šimpanzů v Plzni se datuje do roku 1964, kdy je začalo chovat několik zoo v Československu. Do roku 2000 žili šimpanzi v Plzni pouze v páru a jen v kleci. První mládě, pojmenované Alan, se narodilo v roce 1978, o dva roky později však uhynulo. V roce 2004 se narodila samice Bahatia. I ta ale po několika měsících uhynula.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.