Přihlásit

Před rokem byla vyjednána dohoda o ochraně světové biodiverzity (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Účastníci konference OSN o biologické rozmanitosti (COP15) se 19. prosince 2022 po dvou týdnech dohodli na závěrečném prohlášení, podle něhož je cílem do roku 2030 zajistit ochranu alespoň 30 procent světové pevniny a moří. Dokument je označován za historickou dohodu, která představuje dosud nejvýznamnější snahu chránit světovou biodiverzitu.

Cíl zajistit do roku 2030 ochranu alespoň 30 procent suchozemských a mořských oblastí si stanovilo zhruba 200 zemí. V současnosti je podle agentury AP chráněno 17 procent světové pevniny a deset procent moří. Zároveň chtějí signatáři vynaložit více finančních prostředků na ochranu biologické rozmanitosti. Bohatší země mají mimo jiné do roku 2025 dávat chudším zemím na ochranu biologické rozmanitosti kolem 20 miliard dolarů (457 miliard Kč) ročně. Přijatý dokument zdůraznil i roli původních obyvatel a místních komunit v globálním ochranářském úsilí a má za cíl snížit dotace na účely, které škodí životnímu prostředí.

Reakce ochránců přírody byli smíšené. Dohodu uvítali, ale zároveň poukázali na nedostatky. „V celosvětovém měřítku ještě nikdy nebyl stanoven cíl ochrany přírody takového rozsahu,“ řekl po vyjednání dohody novinářům ředitel ochranářské skupiny Campaign for Nature Brian O'Donnell. Dodal, že svět se teď podle vědců nachází ve fázi, kdy lze přijatými opatřeními biologickou rozmanitost výrazně ochránit. Andrew Deutz z organizace The Nature Conservancy podotkl, že dohoda „obsahuje určité silné signály týkající se financí a biologické rozmanitosti, ale nedokáže pokročit nad rámec cílů stanovených před deseti lety, pokud jde o řešení příčin ztráty biologické rozmanitosti,“ zejména v odvětvích jako zemědělství či rybolov.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.