Přihlásit

Zoo Brno rozšířila ptačí kolekci, přibylo devět nových druhů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brněnská zoo rozšířila ptačí kolekci, přibylo devět nových druhů, například hrdlička divoká. Většinou jde o ohrožené opeřence, které zoo dosud nechová. V tiskové zprávě o tom včera informoval mluvčí zoo Michal Vaňáč.

„Doplnění ptačí kolekce už dávno nesouvisí jen s tím, jak daný pták vypadá, jak je barevný a aby se co nejvíce líbil návštěvníkům. Samozřejmě, že řada ptáků i toto splňuje, ale prioritou je pro nás rozšiřovat populace ohrožených druhů,“ uvedl kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Na Mniší hoře tak lidé uvidí například hrdličky divoké, zoo chová dva jedince, samec dorazil z Nizozemska, samice z Německa. „Tento druh je jakousi vlajkovou lodí ochranářské organizace Birdlife International ... Hrdlička divoká je v Evropě trvale vyvražďována na tahu a je silně ohrožená zejména lovem. Například jedna nejmenovaná španělská lovecká společnost svého času nabízela možnost úlovku přes 200 hrdliček či křepelek denně,“ uvedl kurátor.

Zoo začala chovat i žluvu hajní a dudka chocholatého, v obou případech jednu samici. O dudka pečuje Zoo Brno i přímo ve volné přírodě jižní Moravy, a to prostřednictvím záchranného programu. Letos se takto podařilo dospělým jedincům využívajícím rozmístěné budky vyvést 11 mláďat. Populace dudka chocholatého se v Česku odhaduje na 70 až 140 párů.

Z české přírody naopak už prakticky vymizel dytík úhorní. „V zoo máme pár těchto ptáků. Oba přijeli z Polska, ale zatímco samec z Opole, samice z Varšavy. Dytík úhorní není nikde v Evropě úplně běžný druh. Obývá stepní krajinu a má typické, obrovské oči pro noční vidění, také se ozývá silným křikem. Na našem území je v současné době evidován jediný divoký exemplář,“ uvedl Suvorov.

Novým druhem je také například jeřáb panenský. „Přestože se neřadí mezi ohrožené, není jich v Evropě mnoho – největší populace hnízdí na Ukrajině, zejména na Krymu a v Rusku. Čelí tak nebezpečí spojenému s válkou,“ dodal Suvorov.

Brněnská zoologická zahrada letos slaví 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová kolem 2200 zvířat 400 druhů. Loňská návštěvnost zoo po dvou covidových letech znovu překročila 300 000 lidí, přišlo jich zhruba 320 000.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.