Přihlásit

V pražské zoologické zahradě se narodilo vzácné mládě dikobraza palawanského (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pražské zoologické zahradě se narodilo vzácné mládě dikobraza palawanského. Na svět přišlo před dvěma týdny a návštěvníci ho mohou nyní spatřit v pavilonu indonéské džungle. ČTK o tom informoval mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Pražská zahrada je jedna z devíti zoo, které tento ohrožený druh dikobraza v Evropě chová.

„Narození mláděte je skvělou zprávou i proto, že z pouhých devíti zoo, které tento druh v Evropě chovají, jsme letos jedna ze dvou, kde se narodilo mládě. Důvodem k radosti je ale i fakt, že jsme narození dalšího zdravého potomka od naší starší, již zasloužilé samice, nepřikládali příliš velké naděje,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Matka se o mládě podle chovatelů nyní vzorně stará a malý hlodavec vedle sání mateřského mléka projevil zájem i o pevnou stravu. Jde o desáté mládě tohoto druhu, které se pražské zoo narodilo od roku 2015, kdy zahrada začala tyto dikobrazy chovat. Všech devět předchozích bylo úspěšně odchovaných.

Dikobraz palawanský je jeden z nejmenších dikobrazů světa. Vyskytuje se na filipínském ostrově Palawan. Protože je to ostrovní druh, ohrožuje ho lov a ztráta přirozeného prostředí. Jeho počty klesají, a proto je podle Mezinárodního svaz ochrany přírody (IUCN) aktuálně zařazen na červeném seznamu ohrožených druhů do kategorie zranitelný.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.