Přihlásit

Nový savčí druh v Česku, bělozubku tmavou, objevili vědci na dalším místě (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový savčí druh v Česku, bělozubku tmavou, potvrdili vědci na dalším místě - v centru Chebu. Drobného hmyzožravce původem ze severní Afriky se podařilo poprvé zachytit loni na podzim. Jeho výskyt letos na podzim mapovali vědci na Chebsku, k hledání vyzvali také veřejnost. Právě díky veřejnosti se podařilo bělozubku na novém místě odchytit, uvedla včera v tiskové zprávě vědkyně z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd Alena Fornůsková.

Na výzvu vědců zatím zareagovalo 18 lidí, kteří poslali fotky odchycených či nalezených zvířat. Díky nim mohli vědci do mapy doplnit lokalitu i přímo v centru Chebu. „Kontaktoval nás pán z Chebu, že na chodníku před domem asi našel bělozubku, kterou hledáme. Podle fotografie to tak opravdu vypadalo. Domluvili jsme se, že zkusíme na jeho zahradě nastražit živochytné pasti. Konkrétní nález už jsme bohužel nemohli k identifikaci využít,“ uvedla Fornůsková.

Druhý den se ale podařilo bělozubku v Chebu odchytit. Odebrané vzorky pak odeslali do laboratoře, ve které se nález bělozubky tmavé potvrdil. Díky veřejnosti se na Chebsku podařilo zajistit už i další vzorky z jiných míst, například z Aše či z obce Tři Sekery, které nyní čekají na genetické analýzy a ověření.

První monitoring bělozubky tmavé na Chebsku trval deset dní. Celkem se vědcům podařilo odchytit 56 jedinců. Přidalo se dalších šest lokalit s jejich výskytem, od Nového Drahova po obec Výhledy.

Vědci dál vyzývají, aby bělozubku lidé hledali. Jsou aktivní i v zimním období, kdy se často stahují k lidským obydlí, stejně jako hlodavci, třeba myš či myšice. „Zima tak může bělozubky zahnat do dřevníků, kůlen a sklepů nebo i přímo do domácností, kde hledají masitou potravu. Kromě stínek, brouků či pavouků nepohrdnou ani granulemi pro psy a kočky. Budeme tedy rádi za fotky úlovků,“ uvedla Fornůsková.

Pokud lidé u sebe doma najdou malé zvíře podobné myši se špičatým čumákem, může to být právě bělozubka nebo rejsek. Fotografii jedince svrchu i zespodu vedle jednokorunové mince, která slouží jako měřítko, mohou zaslat na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., včetně údajů o lokalitě a datu odchytu.

Tříletý projekt financuje Akademie věd v programu regionální spolupráce. Partnerem projektu je karlovarské muzeum.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.