Přihlásit

V olomoucké zoo lze na sněhu spatřit i teplomilná zvířata, například žirafy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce je živo i v zimních měsících. Na sněhu lze spatřit nejen severská zvířata, která příchod zimy nepřekvapí, ale i teplomilné tvory původem z Afriky či Austrálie. Svatokopecká zahrada má podle mluvčí Ivety Gronské co nabídnout i v zimě. Kromě zvířat, kterým je období nízkých teplot vlastní, mohou návštěvníci vidět třeba i klokany či žirafy na sněhu.

Podle Gronské je mýtem, že s příchodem zimy není v zoologické zahradě nic k vidění a zvířata se před mrazivým počasím skrývají ve vyhřátých částech svých výběhů. „Je to právě naopak. Pro některá zvířata je období nízkých teplot vlastní, zvláště pak pro severská, pro která by mohlo ještě přituhnout, a cítila by se podobně jako ve své domovině. Mráz jim dokonce svědčí víc než vlhký podzim,“ uvedla Gronská. Jiná zvířata, která obývají teplé biotopy, se za léta strávená v olomoucké zoo podle Gronské adaptovala natolik, že není výjimečným úkazem vidět na sněhu i některé teplomilné tvory.

Příchod zimy podle Gronské přivítal vlk Hudsonův, jehož domovem je Kanada, kde v zimních měsících teploty padají až 40 stupňů pod bod mrazu. Zimu mají v olomoucké zoo v oblibě také kozorožci kavkazští, sobi polární i makaci červenolící, kteří si dokáží poradit s rozmanitými teplotami. „Protože si v chladném období umí vyhrabat potravu zpod sněhu, v angličtině se jim říká sněžné opice,“ podotkla Gronská.

Zimu si užívá také tygr ussurijský, který obývá východ Ruska. S nízkými teplotami nemá problém ani levhart mandžuský, který jako jediný poddruh levharta přežije jak v letním horku, tak v extrémní zimě. Zimní počasí má rád rys karpatský, jehož tlapy jsou poměrně velké a zabraňují mu, aby se při svých toulkách zasněženými oblastmi propadal do hlubokého sněhu. „Během zimy srst na tlapách ještě zhoustne, zvětší se tak jejich plocha a tím i schopnost rysa pohybovat se po sněhu. V České republice bychom ho mohli spatřit zejména v oblastech Beskyd a Šumavy,“ podotkla Gronská.

Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Loni v zoo odchovali 250 mláďat. Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku v minulém roce prošlo 367.711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.