Přihlásit

AFP: Devastace životního prostředí při ruské invazi na Ukrajině ovlivní generace (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zpustošené lesy, zatopená města i mrtví delfíni. Devastace životního prostředí při ruské invazi na Ukrajině je podle odborníků obrovskou tragédií, která ovlivní další generace. Napsala to dnes agentura AFP a odvolává se například na Douga Weira z britské nevládní organizace Conflict and Environment Observatory (CEOBS), která se věnuje dopadům vojenských konfliktů na přírodu.

Ačkoliv jsou všechny konflikty pro životní prostředí škodlivé, v případě Ukrajiny to podle Weira platí obzvláště. Frontová linie je podle něj velmi dlouhá - táhne se stovky kilometrů - a boje se vlečou. Životní prostředí znečišťují vedle intenzivní dělostřelecké palby také časté útoky na energetickou infrastrukturu a obrovské množství trosek kvůli bombardování měst, uvedl šéf CEOBS.

Náklady škod způsobených touto válkou na životním prostředí byly v listopadu vyčísleny na 56 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu korun), upozornil Jaco Cilliers, zástupce Rozvojového programu OSN (UNDP) na Ukrajině. Rozsah tragédie je podle něj obrovský. Odborníci na životní prostředí přitom do velkých částí Ukrajiny nemají přístup - ať už proto, že je Rusové okupují, nebo proto, že jsou blízko frontové linie, poznamenala AFP. Vědci proto škody někdy odhadují například pomocí satelitních snímků nebo záběrů ze sociálních sítí.

Přesně určit nelze ani třeba počet zabitých delfínů v Černém moři, které se také stalo důležitým bojištěm. „Oficiálně registrujeme tisíc mrtvých delfínů,“ uvedl ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec, podle něhož mnoho těchto zvířat bylo nalezeno na plážích, kde skončili dezorientovaní kvůli zvukům provázejícím vojenské aktivity. Odborníci ale uvádějí počet mrtvých delfínů v řádu desítek tisíc, dodal Strilec.

Vojenský konflikt podle něj zasáhl také téměř 30 procent ukrajinských lesů a přibližně 20 procent národních parků. Například na východě země, kde se teď odehrávají jedny z nejtěžších bojů, válka zcela zničila dubový les starý přes 300 let, upozornil Bohdan Vychor, šéf ukrajinské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Boje mají na svědomí přibližně 150 milionů tun emisí, což je více, než vyprodukuje Belgie za rok, sdělila podle AFP na okraj klimatické konference COP28 náměstkyně ukrajinského ministra životního prostředí Viktorija Kirejevová. Ukrajinské úřady dále uvádějí, že zhruba 30 procent území Ukrajiny je, nebo by mohlo být, zaminováno, přičemž likvidace nevybuchlé munice může trvat desítky let.

O některých ničivých dopadech na životní prostředí média intenzivně informovala, což se týká například letošního zničení Kachovské přehrady na řece Dněpr, které způsobilo rozsáhlé a smrtící záplavy na jihu Ukrajiny. Jehor Hrynyk z Ukrajinské skupiny na ochranu přírody (UNCG) se ovšem obává, že konflikt může mít i méně viditelné dopady na přírodu, například by mohl přimět zemi k většímu využívání přírodních zdrojů jako je dřevo, aby se pokryly náklady na drahou válku.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.