Přihlásit

Letošek bude nejteplejší rok v dějinách, čekají nás požáry a záplavy, varuje WMO (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní rok bude pravděpodobně nejteplejším v dějinách měření a prosinec už na tom nemůže nic změnit, uvedla včera Světová meteorologická organizace (WMO) ve své nejnovější zprávě o stavu globálního klimatu. Znepokojivé klimatické trendy naznačují, že lidstvo čekají v budoucnu častější záplavy, požáry, vlny veder a tání ledovců, dodala WMO podle agentury Reuters.

Klimatičtí experti organizace, která je součástí OSN, svou předběžnou zprávu zveřejnili u příležitosti začátku konference COP28 ve Spojených arabských emirátech. Závěrečnou zprávu zveřejní až v první polovině příštího roku, uvedla agentura DPA.

„Skleníkové plyny jsou na rekordní úrovni. Světové teploty pokořily všechny rekordy. Hladina moře je na rekordní úrovni a antarktický ledovec nikdy neměl tak malou plochu,“ prohlásil podle AFP šéf WMO Petteri Taalas.

Taalas varoval, že nejde jen o statistiky, ale že lidstvu hrozí, že přijde o ledovce a hladina moře bude dál nebezpečně stoupat. Návrat ke klimatu 20. století je podle něj nemožný a je potřeba okamžitě jednat, aby se zabránilo hrozbě stále méně vstřícného prostředí v tomto i příštích stoletích.

Vědci varují, že schopnost lidstva omezit globální oteplování na zvládnutelnou úroveň se vzdaluje. Cílem pařížských klimatických dohod z roku 2015 bylo omezit globální oteplování na úroveň výrazně nižší než dva stupně Celsia ve srovnání s průměrnými hodnotami naměřenými v předindustriálním období mezi lety 1850 a 1900. Ideálem je nepřekonat hranici 1,5 stupně Celsia. Letos na konci září už ale byla teplota o 1,4 stupně vyšší než průměr předindustriální éry.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.