Přihlásit

Troubit je potřeba s lehkostí, nesmíte se u toho potit, říká trubač Petr Vacek o myslivecké tradici (ČRo - strednicechy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českomoravská myslivecká jednota slaví 100 let. Nedílnou součástí mysliveckého života je také Svatohubertská mše svatá, jejímž autorem je Petr Vacek z Klubu trubačů při Českomoravské myslivecké jednotě. „Složil jsem ji v pracovní době.“

Jednotná organizace myslivců sdružuje milovníky a služebníky přírody od roku 1923. Myslivost ale nejsou jen lovy a hony. Váženou součástí tradic jsou také záležitosti mravní a duchovní, k nimž patří i Svatohubertská mše svatá. Svatý Hubert je označován jako patron myslivců a lovců. Hubertských mší se koná desítky, možná stovky, zejména na podzim, kdy 3. listopadu slavíme svátek sv. Huberta. Ale hrávají se i v červnu,“ říká trubač Petr Vacek.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.