Přihlásit

Zoolog, spisovatel, cestovatel a skaut Miloslav Nevrlý oslaví devadesátiny (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoolog, spisovatel, cestovatel a skaut Miloslav Nevrlý, který 29. října oslaví devadesátiny, je známý jako velký milovník přírody. Jeho zájem před lety podnítily zejména Jizerské hory, jichž se stal skutečným znalcem. Je autorem řady knih, velkou popularitu mu zajistila například Kniha o Jizerských horách, klasikou se staly i Karpatské hry. Nevrlý je znám také jako zakladatel výzkumu netopýrů na Liberecku.

Pražský rodák Nevrlý vystudoval zoologii na dnešní přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, poté dostal pracovní umístěnku do Liberce. Nastoupil do Severočeského muzea, kde působil, převážně jako vedoucí přírodovědeckého oddělení, až do roku 2000, kdy odešel do důchodu. Nevrlý mimo jiné objevil a zkoumal unikátní netopýří zimoviště v Jizerských horách. Zapojil se také do skautu, znám je pod přezdívkou Náčelník.

Nevrlý, velký znalec českých, slovenských či rumunských hor, napsal řadu okouzlujících knih o přírodě a podílel se i na vydání mnoha turistických publikací. Mezi ty nejznámější patří například Chvály Zadní země pojednávající o Českém Švýcarsku, Zašlá chuť morušek o Krkonoších, Nejkrásnější sbírka věnovaná Slovensku či kniha Moje ptačí roky, která je vyznáním celoživotní lásky k ptákům. Letos vyšel jeho knižní rozhovor s Alešem Palánem s názvem Náčelník, v němž rekapituluje své cesty a prožitky a hovoří mimo jiné o víře, zaměstnání v libereckém muzeu, o své rodině a přátelích.

Nevrlý v roce 2011 obdržel Poctu hejtmana kraje, v roce 2017 Cenu Ivana Dejmala. Letos v březnu se stal v pořadí 50. čestným občanem Liberce.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.