Přihlásit

Vojenské lesy vyloví 8. listopadu Padrťský rybník v Brdech, pozvaly veřejnost (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vojenské lesy a statky (VLS) vyloví ve středu 8. listopadu osmatřicetihektarový Dolejší Padrťský rybník v Brdech. Na akci, která potrvá od 07:00 do 14:00, pozvaly veřejnost. Spolu se sousedním osmdesátihektarovým Horním Padrťským rybníkem jde o jednu z nejcennějších částí brdské přírody. Leží ve výšce 640 metrů a kvůli specifickým místním podmínkám patří jejich výlov k nejkrásnějším i nejdrsnějším tuzemským rybářským událostem, řekl ředitel VLS Roman Vohradský.

„Rybníky jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu,“ uvedl ředitel VLS. Dvě vodní plochy na náhorní planině se podle mluvčího VLS Jana Sotony loví střídavě jednou za dva roky, protože ryby v chladných vodách pohoří dorůstají pomaleji. „Na vodních dílech navíc kvůli ochraně přírody probíhá chov bez využití obvyklých intenzivních chovných metod, tedy bez přikrmování či chemizace vody,“ uvedl. Hlavním důvodem je ochrana vzácného raka kamenáče na tocích pod vodními díly.

„Od 09:00 bude na hrázi prodej čerstvých kaprů a dravých ryb. Pro školy je připravený edukativní program u stánku lesní pedagogiky. Prodej občerstvení a pochutin z ryb bude u rybářské bašty,“ řekl šéf brdské divize VLS David Novotný. V dalších dnech si lidé budou ryby moct koupit podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku, vždy v pátek od 13:00 do 16:00.

„K Padrťským rybníkům je vjezd možný jen na zvláštní povolení. Návštěvníci ale mohou použít bohatou nabídku turistických tras a cyklotras v jejich okolí,“ uvedl Sotona. Vede tam cyklostezka z Trokavce, turistické cesty z Míšova, vrcholu Praha a z Rožmitálu pod Třemšínem. Přístupné je placené parkoviště na kraji Skořic, nejvýhodnější výchozí bod.

Rybníky byly založené v 16. století jako rezervoár pro plavení dřeva pro hutě podél Klabavy. Pod nimi stála ves Padrť, která byla v 50. letech 20. století s dalšími brdskými obcemi zničena kvůli rozšíření vojenského prostoru. Znovu přístupné jsou rybníky od roku 2008, od roku 2016 patří do Chráněné krajinné oblasti Brdy. Jde o vodárenské nádrže, kde je zákaz koupání i jiných aktivit.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.