Přihlásit

Tradiční svatohubertská pouť (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Marcela Augustová, moderátorka
Začátek hlavní lovecké sezóny provázejí svatohubertské poutě, už po pětadvacáté se stovky myslivců sešly na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. Po víc než 20 letech by se nimrodi měli dočkat nového zákona, ten má upravit výměru honiteb, anebo umožnit netradiční způsoby lovu.

Josef Kvasnička, redaktor
Průběh pouti je už léta neměnný. Myslivci ve slavnostních uniformách statný desaterák coby cenná trofej. Změnit se ale má už brzy myslivost. Nový zákon má třeba umožnit výrazné snížení stavů přemnožené zvěře. Ta podle odborných studií maří obnovu lesů po kůrovcové kalamitě. Škody jsou v miliardách korun. Novela zákona třeba počítá s návratem tradičního způsobu lovu lukem a šípy, třeba ve Španělsku nebo Francii, je to běžný způsob lovu, je ale taky fyzicky náročný, lovec se musí ke zvěři přiblížit na krátkou vzdálenost, navíc minimální nátahová síla luku je 50 liber.

Jan MUCALÍK, Lukostřelecký klub 3D Mrlínek
Natáhnu a držím a už vidíte, že se mi začíná klepat ruka na těch 45 librách.

Josef Kvasnička, redaktor
Největší spory mezi myslivci vyvolal záměr snížit minimální výměru honiteb ze současných 500 ha až na polovinu. Úpravy hranic by se mohly týkat až 60 % tuzemských honiteb.

Arnošt BUČEK, výrobní ředitel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc
Se přiblížit ty práva těch vlastníků, těch honebních pozemků, kteří na ní hospodaří a kterým ta zvěř škody působí, takže ano, souhlasíme s tím, aby došlo ke snížení minimální výměry honitby.

Michal ZUBÍČEK, předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín
Máme určité požadavky, přes které, jak se říká, nejede vlak a řekl bych, že výměra 500 ha patří mezi tady tyto.

Marek Výborný, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Téma, které je velmi senzitivní a já v tuto chvíli ten výsledek ještě nechci říkat.

Josef Kvasnička, redaktor
Kterou variantu bude nový zákon preferovat, to se myslivci dozvědí už za několik dnů. Nejpozději v lednu má být zákon v Poslanecké sněmovně. Josef Kvasnička, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.