Přihlásit

Na podzim přibývá srážek aut se zvěří (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavla Kosíková, moderátorka
Policie potvrzuje, že teď během podzimu v Česku přibývá srážek aut se zvěří. Třeba na jihu Čech evidují měsíčně desítky takových nehod. Podle myslivců by řidiči měli být obezřetní, protože třeba srny teď často hledají právě u silnic potravu.

Martin Štěpánek, redaktor
Hlavní silniční tah z Českých Budějovic do Písku. Provoz je tu velmi silný, srny tady často přebíhají přes cestu.

Pavel PLETKA, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích
Dá se ohlédnout při této honitbě, že takových 50-60 kusů srnčí sražený.

Martin Štěpánek, redaktor
Na jedné straně les a na druhé louka, kam chodí srny na pastu. Právě proto je v úseku mezi Budějovicemi a Češnovicemi vysoký počet srážek aut se zvěří. Na poli, jen o kus dál se pase 10 srn. Ráno je dlouho tma a občas mlhy. Nejtěžší jsou srážky s Daňkem nebo divočákem.

Pavel PLETKA, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích
Když srazí auto divočáka, který má 100, 120 kilo, tak to je opravdu rána hrozná.

Martin Štěpánek, redaktor
Skončilo tak i nečekané setkání s jelenem na Českokrumlovsku. Zraněný starší muž tehdy stačil zastavit, rozbité bylo čelní sklo a střecha. Škoda 150 000 Kč. Nehody se zvěří jsou teď častější, nejsou tak vážné a škoda menší.

Štěpánka SCHWARZOVÁ, mluvčí, Policie České Budějovice
Tyto případy policisté neevidují statisticky, nicméně víme o tom, že měsíčně jsou to desítky případů.

Martin Štěpánek, redaktor
Myslivci odhadují, že řidiči oznámí jen 30 % nehod, na jihu Čech se jich ročně stane zhruba 400. V rizikových úsecích používají tzv. pachové ohradníky.

František Talíř, náměstek hejtmana Jihočeského kraje /KDU-ČSL/
Ta účinnost je různorodá, měříme to na jednotlivých silnicích, kde instalovány jsou, ale pohybuje se to mezi 70 a 75 procenty.

Martin Štěpánek, redaktor
Riziko střetu za tmy snižují i opticko-akustické plašiče. Zvěř sice úplně neodradí, ale u silnic aspoň zpozorní a zpomalí. Martin Štěpánek, Česká televize, jižní Čechy.

Reportáž najdete zde

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.