Přihlásit

Teplotní rekordy vystřídal mráz (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka
Bylo 18 hodin, začínají Události v regionech. Dobrý večer ze studia v Ústí nad Labem. Na českých horách poprvé před letošní zimou sněžilo. Tohle jsou záběry ze Špindlerova Mlýna v Krkonoších. Meteorologové ale i dál varují před přízemními mrazíky a to na celém území Česka. V Krušných horách pak sníh vítají hlavně správci lesů. Mohou totiž snadněji sledovat pohyb přemnožené zvěře.

František NYKLAS, redaktor
Ta vrstva námrazy na tom skle je poměrně dost výrazná. Zatímco ráno místy řidiči bez škrabky na sklo vůbec nevyjeli, o den dříve zpomalovali na silnicích Krušných hor. V několika vlnách tam padal. Takhle výrazně měnila tvář příjezdová silnice na Klínovec v průběhu dvou hodin. Ze slunečného takřka letního počasí se turisté rázem ocitli ve sněhem zapadané krajině.

Karel PICURA, lesní správce, Boží Dar
Pro nás je to příležitost tahle trocha sněhu, že můžeme zjistit, kolik zvěře nám tady zbylo, kolik už sešlo a případně upravit naše lovecké plány.

František NYKLAS, redaktor
Snadněji se myslivcům bude dařit vystopovat a snižovat stavy přemnožené spárkaté zvěře. První letošní mráz už ale stačil zlikvidovat některé druhy rostlin, takzvané letničky, voskovky nebo Jiřiny.

Jiří ŠINDELÁŘ, ředitel Botanické zahrady, Bečov nad Teplou
Je potřeba vlastně před těmi mrazy vydobýt, uskladnit tak, aby vlastně nedošlo k poškození těch jejich hlíz.

František NYKLAS, redaktor
Botanici radí zahrádkářům schovat z oken a teras muškáty, sbalit by měli i hadice na vodu, jinak mohou v mrazu popraskat.

Rudolf KOVAŘÍK, meteorolog pozorovatel, Šindelová
V současnosti potrápí ty přízemní mrazíky ještě v úterý a ve středu. Budou nejenom přízemní ale i ve dvou metrech. Mrazy by měly podle meteorologů zasáhnout většinu republiky. František Nyklas, Česká televize, Karlovarský kraj.

Reportáž najdete zde (čas 01:24)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.