Přihlásit

V ostravské zoo zahnízdila vzácná potápka malá (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V areálu ostravské zoologické zahrady zahnízdila vzácná potápka malá. Přispěla k tomu rekonstrukce jednoho z rybníků. Nejmenší druh potápky v Evropě patří v České republice ke zvláště chráněným druhům, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

„Potápka malá nehnízdí v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava každým rokem. Základní podmínkou hnízdění této potápivé kachny je průzračná stojatá voda. Jedině v takové vodě může při potápění snadno zpozorovat a ulovit svoji kořist, kterou tvoří drobné rybky a bezobratlí živočichové,“ uvedla mluvčí.

Ideální podmínky nastaly v zahradě právě letos, protože v jednom z rybníků, který byl po rekonstrukci čerstvě napuštěn, se v průzračné vodě vyskytovalo množství rybího potěru i bezobratlých živočichů. „Protože napouštění skončilo až v průběhu června, nikdo nepředpokládal, že by se letos mohly potápky malé vůbec objevit, natož zahnízdit. Ale stalo se. Jakoby tyto vzácné kachny vycítily, že mají v zoo prostřený stůl a okamžitě přiletěly a dokonce zahnízdily,“ uvedl koordinátor biodiverzitních opatření v Zoo Ostrava Otakar Závalský.

Dodal, že mláďata se sice vylíhla tři, ale vyvedení se dočkalo jediné. Přesto to lze podle Závalského považovat za úspěch. „Mládě, které nemělo konkurenci, se dožadovalo potravy až do října. Nicméně krmící samice věděla přesně, kdy má potravu mláděti pouze ukázat, ale už ji nepředat. Tak bylo mládě nakonec donuceno naučit se potápět a lovit samo,“ doplnil Závalský.

Potápka malá hnízdí obvykle v nižších polohách do 600 metrů nad mořem. Hnízdním prostředím jsou mělké stojaté vody. Jde převážně o rybníky bez ohledu na jejich velikost, druh porostu a okolní prostředí. Potápka je schopna zahnízdit i na zcela nepatrných zarostlých rybníčcích. Plovoucí hnízdo z vodních rostlin staví oba ptáci většinou dobře skryté v rákosinách. V jedné snůšce bývá pět až šest vajec.

„Areál rozšíření potápky malé sahá od západní a střední Evropy přes západní Asii a Indii až po Čínu, Japonsko a Novou Guineu. Zahrnuje také většinu Afriky. Ve střední Evropě je převážně tažná. V posledních letech došlo na našem území k výraznému úbytku hnízdících ptáků. Hlavním důvodem jsou změny v rybničním hospodaření, které vedly k likvidaci vodních a plovoucích rostlin,“ řekla Nováková.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.