Přihlásit

Výborný: MZe bude šetřit hlavně v personálních a provozních nákladech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství chce kvůli krácení rozpočtu na příští rok hledat úspory zejména v personálních a provozních nákladech. Ministerstvo bude například snižovat počet zaměstnanců a zároveň hodlá posoudit strukturu dotací, aby proudily především do sektorů zemědělství, jako je například pěstování ovoce, zeleniny či chmele, které finanční podporu potřebují. ČTK to včera při zahájení výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Z vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2024 vyplývá, že ministerstvo zemědělství by příští rok mělo hospodařit s výdaji 53,7 miliardy korun. Oproti letošku je to pokles o 3,8 miliardy korun, tedy o 6,6 procenta. Podle úsporných opatření mají výdaje ze státního rozpočtu na společnou zemědělskou politiku EU příští rok klesnout o šest miliard korun. V resortu zemědělství se má ušetřit 10,4 miliardy korun, z toho národní zemědělské dotace mají klesnout o 200 milionů korun na 2,5 miliardy korun.

Podle Výborného se ministerstvo zemědělství snaží hledat úspory hlavně ve svých řadách a na tomto přístupu je práce s rozpočtem postavena. „Nechci postihnout agrární sektor a zároveň nechat ministerstvo v tom stavu, jak je. Myslím, že tam jsou nějaké rezervy, které jsme už identifikovali. Budeme snižovat počet zaměstnanců ministerstva i podřízených organizací. Něco už jsme udělali letos a budeme pokračovat v roce 2024. Čili budeme šetřit na personálních nákladech a budeme šetřit na provozních nákladech,“ uvedl Výborný. Pozitivní dopad na provozní náklady bude mít podle něj příznivý vývoj cen energií.

Ministerstvo kvůli úsporám podrobně analyzuje strukturu dotací. „Jsem toho názoru, že bez podpory evropské v rámci společné zemědělské politiky a také bez národní se sektor neobejde. Ale chci, aby tato podpora směřovala tam, kde to má smysl,“ uvedl Výborný. Finanční podpora podle něj nemá být zacílena na příjemce, kteří mají ziskové hospodaření. „Tam si myslím, že přímá podpora jít nemusí. My jim můžeme pomoci jinak,“ uvedl Výborný. Zmínil Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond či podporu placení úroku z úvěrů. „Přímou podporu dotační i v rámci národních dotací budeme ale primárně dávat tam, kde vidíme, že je potřeba některé části sektoru podpořit. Typicky je to právě ovocnářství, zelinářství nebo třeba pěstování chmele,“ dodal.

Vláda již zrušila dotaci pro potravinářské podniky, na které se mělo rozdělit 230 milionů korun. Zrušen byl také dotační program na chov dojnic a skotu bez produkce mléka, kde se má podle odhadu ministerstva uspořit přes 300 milionů korun.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.