Přihlásit

V Dánsku začíná pravidelná podívaná, zemí migrují hejna statisíců špačků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dánsko v těchto dnech znovu zažívá pravidelnou podívanou, kdy zemí během letu do zimovišť na jihu Evropy migrují obrovská hejna statisíců špačků. Tomuto fenoménu se v dánštině říká Sort sol neboli Černé slunce, protože černá hejna zejména za úsvitu a za soumraku zakrývají slunce a zážitkem bývá pozorování tance ptáků po obloze pro ornitology i pro laiky, napsala agentura DPA.

„Ptáci si vybírají Vadehavet jako místo mezipřistání určené k dokrmení, protože tady jsou rozlehlé pastviny,“ uvádí se na stránkách dánského národního parku Waddenské moře (Vadehavet), který leží u hranic s Německem. Na pastvinách žije množství různorodého hmyzu, který je pro špačky vítanou potravou během podzimního letu z hnízdišť na severu kontinentu do zimovišť na jihu i při jarním letu opačným směrem.

Waddenské moře, v Německu nazývané Wattenmeer, je název pro pobřežní část Severního moře u Dánska, Německa a Nizozemska, která je i díky mokřadům a rozlehlým písčinám domovem mnoha specifických živočišných a rostlinných druhů. Oblast na pomezí Dánska a německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko u paty Jutského poloostrova využívají jako migrační zastávku i další druhy ptáků, mimo jiné i sibiřské husy.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.