Přihlásit

Výstava Megabrouci na brněnském výstavišti představuje propracované modely hmyzu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Včela medonosná, komár pisklavý nebo mravenec lesní zvětšení do až pětimetrové délky jsou od dnešní vernisáže k vidění na výstavě Megabrouci v pavilonu H brněnského výstaviště. Sochař Michal Olšiak se svým týmem pracoval na dvacítce exponátů deset let, jejich výroba trvala 15 000 hodin práce. U zrodu prvního exponátu stál nákup makrolupy, kterou koupil pro své syny.

„Ze začátku jsme s klukama koukali na zvětšený kus chleba, na suché listy pokojovek, plísně, ale pak jsem tam dal brouka. V té chvíli se mi otevřel nový vesmír, takové množství detailů, ta dokonalá symfonie tvarů a barev – naprosto mne to ohromilo,“ popsal Olšiak.

Pak si uvědomil, že vlastně nikdy neviděl dokonalou zvětšeninu brouka a poprvé si představil výstavu velkých brouků. „Začali jsme jezdit na burzy, navštěvovat entomology. Pronajala se dílna a začal se dělat první brouk – nosorožík filipínský. Měl asi šest metrů a dal fakt hodně práce, takže nakonec jsme museli udělat tým a další exponáty dělat ve více lidech,“ doplnil Olšiak.

Některé exponáty jsou pět metrů dlouhé a váží i tunu. Každý detail je věrně vytvořen na základě dlouhých hodin pozorování.

Výstavu, která měla předpremiéru v jízdárně zámku ve Valticích, doplňuje audiobox s realistickými zvuky brouků, vitríny s reálnými exponáty a zvětšené fotografie dvaceti bezobratlých, kteří žijí na Pálavě. Pro veřejnost se výstava otvírá ve čtvrtek 5. října a lidé ji mohou navštívit do konce ledna příštího roku.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.