Přihlásit

Live Science: Vědci se snaží zjistit, zda jsou krokodýli schopní empatie (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědci v Indii, kteří zkoumají krokodýly bahenní, byli svědky zvláštních druhů chování. Krokodýli, kteří mají obecně pověst spíše samotářských tvorů, lovili ve smečkách, používali klacky jako návnadu, aby přilákali do blízkosti svých smrtících čelistí volavky, zajímali se o květinové girlandy plovoucí v řece, a dokonce zachránili mladého psa, kterého pronásledovala toulavá smečka jeho konkurentů, píše server Live Science.

Nová studie, která vyšla koncem srpna v časopise Journal of Threatened Taxa, naznačuje, že krokodýli bahenní (Crocodylus palustris) obývající řeku Savitri v indickém státě Maháráštra, jsou kognitivně vyspělejší, než se vědci v současnosti domnívají.

Jakkoli jsou však tato pozorování lákavá, odborník, kterého oslovil Live Science, je k nim spíše skeptický. Podobné způsoby lovu, jaké popisují autoři studie, už podle něj byly v minulosti zaznamenány. A pokud jde o zájem krokodýlů o květiny či záchranu psíka – obojí je podle něj téměř jistě antropomorfní domněnkou, která krokodýlům připisuje lidské vlastnosti.

„Krokodýli mají skutečně propracovaný soubor chování,“ řekl Duncan Leitch, biolog specializující se na neurofyziologii plazů na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, který se na výzkumu nepodílel. „Ale některé z těchto závěrů používají lidskou definici inteligence a snaží se ji najít u krokodýlů.“

Nová studie zaznamenala několik případů, kdy skupiny krokodýlů bahenních plavaly v kruzích kolem hejna ryb a vytvářely tak vír. Předpokládá se, že tímto způsobem krokodýli ryby zaženou do sevřeného shluku, který tlačí k hladině, kde je snáz uloví. Podobné chování bylo již dříve pozorováno u jiných krokodýlů.

V nedávné práci se uvádí, že krokodýli bahenní zřejmě používají klacky k lákání brodivých ptáků, jako jsou volavky popelavé (Bubulcus ibis). Tito ptáci používají klacky při stavbě hnízd a soupeření o nejlepší větvičky může být velmi vyhrocené. Větvička umístěná na krokodýlím čenichu se tak může zdát lákavou volbou.

„Krokodýlí smysly jsou neuvěřitelně vyspělé. Mají velmi dobrý zrak. Jejich hmat patří k nejlepším v živočišné říši,“ řekl Leitch. „Jsou dokonale vyladění, aby dokázali zachytit signály ze svého okolí. Ale jestli jde o inteligenci odpovídající například způsobu, jakým vidíme vrány používat nástroje, to se dá těžko říct.“

Autoři studie zveřejněné v časopise Journal of Threatened Taxa také uvedli, že krokodýly bahenní zřejmě přitahují girlandy květů měsíčku lékařského (Tagetes erecta), které se v Indii házejí do řeky při pohřebních obřadech. Vědci se domnívají, že krokodýly může lákat barva květů i jejich antibakteriální vlastnosti. Ovšem tito plazi nebyli nikdy viděni při jakékoli interakci s květy anebo při jejich požírání – jen plavali v jejich blízkosti.

Výzkumníci také zaznamenali případ, kdy smečka dospělých toulavých psů zahnala do řeky mladého psa. V řece byli tři krokodýli bahenní, kteří ale psa nesežrali. Místo toho se zdálo, že psa postrkují čenichy k místu na břehu, kde by byl před číhající smečkou v bezpečí.

„Tito krokodýli se psa skutečně dotýkali čenichem a pobízeli ho, aby doplaval o kousek dál, kde může bezpečně vylézt na břeh a uniknout,“ napsali autoři studie, kteří toto chování interpretovali jako empatické. Jinými slovy autoři naznačují, že krokodýli se psem soucítili a měli obavy o jeho bezpečnost.

I když je jistě zajímavé, že nesežrali zjevnou kořist, existuje jen málo důkazů o tom, že krokodýli jsou schopni empatie vůči jiným druhům, uvedl Leitch. „Je možné, že (autoři) vycházejí z antropomorfní perspektivy a snaží se jim přisoudit schopnosti, které potenciálně nemusí mít,“ dodal Leitch.

Pozorování, jaká uvádí zmíněná studie, podle něj mohou být rozhodně důvodem k dalšímu zkoumání. Ale dokud nebudou důkladně prověřená, zůstávají jen v rovině nepodložených historek, řekl.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.