Přihlásit

Odstřel divočáků kvůli africkému moru (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veronika SKŘIVANOVÁ, moderátorka
Státní veterinární správa zvýšila odměnu za odstřelení zvěře. A to u divokých prasat na Frýdlantsku a také Mimoňsku v Libereckém kraji. Důvodem je výskyt nákazy afrického moru. Dosud dostávali myslivci za odstřeleného divočáka tisíc korun a za nalezený kus tři tisíce. Nově je částka v obou případech sjednocena na dva tisíce.

Ivana ESENTIEROVÁ, prodejce zbraní a střeliva, Liberec
Tak například toto je standardní kulovnice opakovací. Je to zbraň ve vyšší kvalitě a náboj do ní vychází přibližně na 60 korun.

Barbora Silná, redaktorka ČT
Lovecká sezóna právě začíná. Do liberecké prodejny se zbraněmi a střelivem tak přichází stále víc myslivců. Ti, kteří jsou z honiteb s výskytem afrického moru pak mají k odstřelu divokých prasat i vyšší motivaci. Zástřelné se jim zvýšilo na dva tisíce korun. V honitbě ve Višňové na Frýdlantsku, která spadá do druhého uzavřeného pásma, ročně uloví okolo 30 divočáků. Letos už jich odlovili 17. Další tři našli uhynulé. Jenže s odstřelem dalších kusů někteří myslivci váhají. Nejde přitom jen o peníze.

Josef HRDINA, myslivecký hospodář a myslivecká stráž, Honitba Višňová
Ho můžu zpracovat pouze pro svojí potřebu a své rodiny. Nemůžu ho vůbec odprodat. Nemůžu třeba se zvěřinou naložit jako kompenzaci zemědělcům za škody. Opravdu se jedná o to, že každý lovec divočáka, který hned ho uloví, musí přemýšlet, jak ho zužitkuje.

Barbora Silná, redaktorka ČT
Veterináři v Libereckém kraji evidují víc než 50 prokázaných případů nákazy africkým morem. O tom, že zvýšení zástřelného v uzavřeném pásmu dva povede k vyššímu odstřelu, ale nejsou úplně přesvědčeni.

Roman ŠEBESTA, ředitel Krajské veterinární správy Libereckého kraje
Pořád je to o tom, že oni za to zastřelený kus dostanou ty dva tisíce, ale pořád ho musejí spotřebovat ve vlastní domácnosti. Takže tam jde o tu koncovku.

Barbora Silná, redaktorka ČT
Státní veterinární správa změnou výše zástřelného a nálezného reagovala na jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Toho se zúčastnili také zástupci Libereckého kraje a obcí, kde se africký mor vyskytuje. Barbora Silná, Česká televize, Liberecko.

ČT 1

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.