Přihlásit

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy. Sloužit bude i pro zvířata, která budou například odebrána soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám. Je to výjimečný projekt, stavba bude stát 80 milionů korun a financována bude ze čtyř zdrojů, řekl ČTK a Českému rozhlasu ředitel zahrady Roman Horský.

Zlínští zastupitelé na projekt uvolnili 25 milionů korun, město je zřizovatelem zoo. Dotaci ve stejné výši přislíbil Zlínský kraj i ministerstvo životního prostředí. Zbytek uhradí zahrada ze svého investičního fondu. „Podpora ministerstva je výjimečná, zahrada ještě nikdy neměla možnost po této dotaci sáhnout. Máme radost, že se podařil společný projekt,“ uvedl Horský. Nepůjde o běžný výběh pro lvy, zahrada chce vytvořit místo, kde by mohli být lvi odebraní například od soukromých chovatelů. „Uzpůsobili jsme expozici tomu, abychom mohli převzít některé ze zadržených lvů,“ uvedl ředitel.

Kapacita zařízení bude až deset lvů. „Záleží na situaci, některé budeme moci chovat společně, jiné ne, cílem je vytvořit skupinu lvů. Zařízení bude téměř na půl hektaru, bude velké a bezpečné,“ uvedl ředitel. Stavba by mohla začít na začátku příštího roku. Současnou expozici lvů chce zahrada zatím využívat pro vlastní zvířata.

Nové centrum pro lvy vznikne v projektu Karibuni. Zahrada tam v první etapě na konci loňského roku dokončila chovné zařízení pro slony s vnitřním ustájením. S rozlohou asi 3 700 metrů čtverečních patří mezi tři největší chovná zařízení na světě. Místo je tam až pro deset slonů. První etapa, kdy vzniklo chovné zařízení pro slony i dva výběhy, stála 161 milionů korun. Zahrada chystá i druhou etapu Karibuni, díky které by se areál zpřístupnil návštěvníkům. V plánu jsou výběhy a ubikace pro žirafy, nosorožce, buvoly, antilopy, hrochy i lvy a další výběh pro slony, také kempy s možností ubytování v bungalovech. Vzhledem k náročnosti projektu bude zřejmě vznikat po etapách, první bude centrum pro lvy. „Půjdeme postupnými kroky, není nyní reálné udělat celý projekt Karibuni,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.