Přihlásit

Titul honoris causa dostala na MENDELU nobelistka Emmanuelle Charpentier (TZ MENDELU)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čestný vědecký titul doctor honoris causa dnes na Mendelově univerzitě v Brně převzala Emmanuelle Charpentier, francouzská výzkumnice v oblastech mikrobiologie, genetiky a biochemie. Vědkyně získala v roce 2020 společně s kolegyní Jennifer Doudna Nobelovu cenu za chemii za vynález způsobu editace genomu pomocí tzv. genetických nůžek CRISPR-Cas9. Ve svém proslovu mluvila o důležitosti týmové práce i budoucnosti výzkumu, který na metodu CRISPR naváže.

„Je mi ctí, že Mendelova univerzita v Brně, která nese ve svém názvu jméno zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela a rozvíjí jeho odkaz, uděluje tento titul světově uznávané francouzské výzkumnici v oblasti genetiky, mikrobiologie a biochemie paní profesorce Emmanuelle Charpentier,“ uvedl rektor MENDELU Jan Mareš.

„Mé osobní úspěchy oceněné tímto titulem by nebyly možné bez nadšení a tvrdé práce mého mezinárodního týmu mladých studentů a doktorandů, bez institucí a financujících orgánů v Rakousku, Švédsku a Německu, které mi umožnily založit laboratoře a rozvíjet výzkumné projekty,“ uvedla ve svém projevu Charpentier.

Její výzkum položil základy pro vývoj transformativní a revoluční technologie úpravy a inženýrství genů CRISPR-Cas9, která byla celosvětově přijata vědeckou komunitou. Během posledního desetiletí se technologie stala všestranným nástrojem pro editaci inženýrských genů, nyní je nedílnou součástí genetických technik používaných v laboratořích. CRISPR-Cas podle vědkyně otevírá zcela nové možnosti v biotechnologii a biomedicínské genové terapii. „Oblast biologie a inženýrství CRISPR-Cas se nadále vyvíjí rychlým tempem a téměř každý týden se objevují skvělé novinky. I technologie se nadále vyvíjí s mnoha novými objevy v základním biologickém výzkumu, v budoucnu přijdou rozsáhlé lékařské a biotechnologické aplikace,“ nastínila vědkyně.

Emmanuelle Charpentier se narodila v roce 1968 v Juvisy-sur-Orge ve Francii. Vystudovala Université Paris VI Pierre et Marie Curie, která se specializuje na přírodní vědy. Svou vědeckou kariéru rozvinula na výzkumných institucích ve Francii, Spojených státech, v Rakousku, Švédsku a Německu. Od roku 2015 působí jako vědecká a výkonná ředitelka Společnosti Maxe Plancka pro infekční biologii v Berlíně, je čestnou profesorkou na Humboldtově univerzitě v Berlíně. V roce 2018 založila nezávislý výzkumný institut pro výzkum patogenů. Je široce uznávána za svůj průlomový výzkum, který položil základy revoluční technologie genomového inženýrství CRISPR-Cas9.

TZ MENDELU

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.