Přihlásit

Žena na Kroměřížsku chovala 19 psů v nevhodných podmínkách, už jsou jinde (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žena chovala v Roštění na Kroměřížsku podle veterinářů 19 psů v nevhodných podmínkách. Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) ze Zlínského kraje proto v minulém týdnu navrhli psy chovatelce odebrat. Díky spolupráci s Městským úřadem v Holešově, který je obcí s rozšířenou působností, se podařilo psy, ale také několik králíků a morčat, umístit k náhradním chovatelům, sdělil včera ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterináři chov navštívili na základě obdrženého podnětu. Nacházelo se v něm 15 dospělých psů a čtyři štěňata, dále osm králíků a stejný počet morčat. „Povrch chovatelského zařízení byl znečištěný vrstvou exkrementů, močí a směsí odpadů nacházející se na podlaze celého chovatelského zařízení. Zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek, v chovatelských prostorách silně zapáchal čpavek a pach rozkladu. Inspektoři na místě konstatovali, že zvířata v těchto podmínkách chována být nemohou,“ uvedl mluvčí.

Za účasti zástupců obce s rozšířenou působnosti veterináři nejprve ve čtvrtek 7. září zajistili přesun 16 psů plemene Kavalír King Charles španěl k chovatelce do sousedního kraje. „K uvedené chovatelce byla následně další den převezena i morčata a králíci. V novém působišti by měly být výrazně lepší podmínky pro chov zájmových zvířat,“ uvedl Vorlíček.

Jelikož chovatelka podle veterinářů nebyla schopna zajistit přiměřené podmínky pro tři zbývající psy, kterými byli český strakatý pes, český horský pes a kříženec, byla jí tato zvířata v pátek 8. září se zajištěním takzvané předběžné náhradní péče odebrána a odvezena do kroměřížského útulku. Krajská veterinární správa (KVS) pro Zlínský kraj podá obci s rozšířenou působnosti návrh na zajištění náhradní péče o tyto tři psy.

Při kontrole veterináři také zjistili, že pět psů nebylo očkováno proti vzteklině, za což KVS chovatelce uloží sankci. Všechna zvířata byla podle ředitele KVS pro Zlínský kraj Michala Kamaráda v dobrém výživném stavu, měla kvalitní krmení a voda. Podmínky v chovu ale označil bez nadsázky za středověké. „Je zarážející, že chovatelka má chovnou stanici a dostávalo se jí úspěchů na výstavách,“ uvedl Kamarád. Obec s rozšířenou působností povede následně s chovatelkou správní řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.