Přihlásit

Bachyně s mláďaty bránila v příchodu zaměstnancům do ústecké školy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bachyně se třemi mláďaty bránila ve vstupu zaměstnancům do školy v Ústí nad Labem. Nejprve se snažili divočáky vyhnat vlastními silami, poté přivolali na pomoc strážníky. Bachyně je však opakovaně napadla. Myslivec musel zvířata odstřelit. ČTK to včera řekl zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. Podobných případů podle něj ubývá. Jedním z důvodů je zřejmě osvěta, kterou strážníci i myslivci šíří mezi lidmi.

Zvířata se vypravila na školní pozemek 1. září, tedy ještě o prázdninách. „Učitelé se tam báli, tak jsme byli přivolaní a chtěli jsme ji vytlačit třeba za použití houkačky,“ popsal incident Novotný. „Bachyně si samozřejmě začala hájit svoje mladé a hlídku napadla,“ doplnil.

Podobných výjezdů, například i na sídliště, kde se zvířata také pohybují, mají strážníci v současné době méně než třeba v zimě. Zvířata totiž ještě v lesích nacházejí dostatek potravy. „Spíš se to týká zimního období a pak je samozřejmě nebezpečné, když mají mladé,“ upozornil strážník. Obecně mají městští policisté výjezdů kvůli divočákům méně. Novotný má za to, že zafungovala osvěta, aby lidé nekrmili zvířata z oken a balkonů. „Toto bylo po dlouhé době. Bachyně zřejmě neměla kam utéct, protože byla na oploceném pozemku,“ uzavřel.

Odchyt přemnožené zvěře se podle místopředsedy okresního mysliveckého spolku Václava Šutery daří i díky magistrátu, který po městě instaluje odchytové klece. „Problematika prasat ve městě je způsobená jak polohou Ústí, tak i plochami, které tu jsou. Jsou hodně zanedbané, najdete je i v centru města,“ uvedl Šutera. Divočáci nacházejí v houštinách úkryt, teplo, jídlo i vodu. Neobhospodařované plochy jsou v blízkosti obytných domů, kam prasata zejména v zimě chodí. Šutera podotkl, že se zatím nestalo nic vážného a jde spíše o humorné incidenty.

Na Ústecku se odhadem pohybuje až 1 500 divokých prasat. Šutera připomněl, že myslivci jich ročně odstřelí více než 1 000. Zvířata migrují i ze zahraničí a rychle se množí. Na území krajského města jich může pobíhat asi 100, odhadl myslivec. Místopředseda dodal, že je otázkou času, kdy stavy přemnožených zvířat sníží africký mor prasat, jenž se objevil v Libereckém kraji.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.