Přihlásit

Zlínská zoo v sobotu otevře expozici Kerala věnovanou asijské fauně (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínská zoologická zahrada v sobotu 9. září otevře expozici Kerala věnovanou asijské fauně. Vznikla proměnou původní asijské voliéry a rozšířením výběhu medvědů pyskatých. Zahrada expozici pojmenovala podle svazového státu v jižní Indii, který patří mezi přírodní perly Indie a celého Orientu, sdělila včera ČTK mluvčí zoo Romana Mikešová. Slavnostní otevření za účasti velvyslance Indické republiky je naplánováno na 11:00.

Kerala nabídne podle zástupců zahrady chovaným zvířatům komfortní chovatelské podmínky a maximální prostor. „Velkoprostorová voliéra, která na délku měří 40 a na šířku 25 metrů, se stane domovem pro zástupce mokřadních druhů asijských ptáků, např. vzácně chované marabu indomalajské, nesyty bílé a nesyty indomalajské, pelikány skrvnozobé nebo pižmovky bělokřídlé. Proto její podstatnou část tvoří jezírko s ostrůvky zeleně. Návštěvníkům zde brzy představíme i zástupce asijských papoušků, které budeme chovat poprvé v historii zoo. Pro medvědy pyskaté jsme připravili komfortní odpočinkový brloh, který je propojen se stávajícím výběhem a který umožní uvidět medvědy i v zimním období,“ uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Expozici doplní vyhlídka pro návštěvníky s pohledem do voliéry a na umělecké prvky z Indie. „Chtěli jsme návštěvníkům dopřát pocit, že se skutečně ocitli v Indii, že vstupují do indického chrámu a z bezprostřední blízkosti pozorují místní zvířata. Socha boha Ganéši, chrliče v podobě draků, vyřezávané dřevěné vstupní dveře a portály, obložení z lateritu, indická hudba, to vše nám pomůže vytvořit autentickou atmosféru,“ doplnil Horský.

Součástí slavnostního otevření expozice Kerala bude doprovodný program na nádvoří zámku Lešná. Zájemci si tam budou moci užít zábavné a vzdělávací dílničky, které přiblíží Indii a zvířata chovaná v Kerale. „Chystáme také velkou bublinářskou show, děti a dospělí si budou moci sami vyzkoušet tvoření bublin,“ uvedla Mikešová. Program na nádvoří zámku začne v 10:30.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.